Bijna één op de vijf Android-toestellen maakt gebruik van de nieuwste versie Lollipop, met versienummers 5.0 en 5.1.

Dat blijkt uit cijfers die Google maandagnacht openbaar heeft gemaakt.

De gestage opmars van Lollipop gaat ten koste van het marktaandeel van verouderde versies als Gingerbread en Jelly Bean.

Ten opzichte van twee maanden eerder, toen voor het laatst cijfers werden vrijgegeven, steeg het aandeel Lollipop-telefoons van 12,4 naar 18,1 procent. Slechts 2,6 procent van de Android-gebruikers heeft de allernieuwste versie 5.1. Android Kitkat (4.4) is ongeveer stabiel op 39,3 procent.

Nog ruim één op de drie telefoons maakt gebruik van Android Jelly Bean, een reeks Android-updates die in 2012 en 2013 verscheen. Bijna vijf procent van de Android-gebruikers heeft zelfs nog Gingerbread, een versie van het besturingssysteem die eind 2010 verscheen.

Fabrikanten

Bij de meeste Android-toestellen heeft Google, maker van Android, geen controle over de updates die gebruikers krijgen. Deze moeten worden geleverd door de fabrikanten van toestellen, die vaak hun eigen aanpassingen doen aan de standaardversie van Android.

Daarom krijgen veel telefoons Android-updates pas na lange tijd, of worden ze helemaal niet meer geüpdatet. Alleen de Nexus-toestellen die in samenwerking met Google zelf worden ontwikkeld, krijgen direct bij de lancering van nieuwe Android-versies een update.

Uit de cijfers blijkt dat de uitrol van Lollipop niet of nauwelijks sneller verloopt dan die van Android Kitkat. Beide updates hadden ongeveer een half jaar nodig om 10 procent van de telefoons te bereiken, en versnelden daarna hun groei.

In de herfst verschijnt de nieuwe versie Android M, die in mei voor het eerst werd getoond. Momenteel is alleen een bètaversie van dat systeem beschikbaar.