Sony heeft twee nieuwe smartphone geïntroduceerd die vooral draaien om het maken van foto's met hogeresolutiecamera's.

De Xperia C5 Ultra en Xperia M5 zullen in de zomer verkocht worden, hoewel Sony nog geen concrete plannen heeft om de toestellen in Nederland uit te brengen.

Xperia C5 Ultra

De Xperia C5 Ultra heeft een groot 6 inch-scherm met een full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels). Het toestel heeft zowel aan de voor als achterkant een 13 megapixel-camera en beschikt over een verbeterde flitser bij de selfiecamera.

Beide camera's zijn uitgerust met een Exmor RS-sensor van Sony met hdr, om betere foto's te maken bij bijvoorbeeld tegenlicht. De selfiecamera beschikt bovendien over een groothoeklens van 22mm.

De C5 Ultra heeft een metalen frame en dunnere randen rond het scherm. Het toestel komt beschikbaar in wit, zwart en mintgroen.

Onder de motorkap bevindt zich een octactore Mediatek-processor van 1,7 GHz, 2 GB aan werkgeheugen en een 2930 mAh-accu. De opslagcapaciteit is 16 GB, met ondersteuning voor een microsd-kaart.

Xperia M5

De Xperia M5 heeft dezelfde 13 megapixel-selfiecamera, maar beschikt aan de achterkant zelfs over een 21,5 megapixel-sensor die video's in ultra hd-resolutie kan opnemen. De selfiecamera beschikt over autofocus en kan in full hd video's schieten.

Sony omschrijft de M5 als een toestel met "de kwaliteit en prestaties van een compactcamera". De smartphone is een soort opvolger van de M4 Aqua, het eerste toestel dat Sony presenteerde in wat het zelf de "super midrange-lijn" noemt. De M5 is ook water- en stofbestendig en heeft een 5 inch full hd-scherm.

De randen tussen de voor- en achterkant zijn gemaakt van kunststof, maar de hoekjes bestaan wel uit metaal. De voor- en achterkant zijn gemaakt van glas. De M5 komt uit in het zwart, wit en goud.

Het toestel heeft met 3GB wat meer werkgeheugen dan de C5 Ultra en ook de octacore Mediatek-chip van 2,0 GHz is iets sneller. De accu heeft vanwege het kleinere scherm wat minder capaciteit: 2600 mAh.

De M5 komt in 8 en 16 GB beschikbaar en deze opslag kan worden uitgebreid met een microsd-kaart.