Samsung heeft, ondanks de lancering van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge, zijn winst en omzet voor het vijfde kwartaal op rij zien dalen. De prijs van het nieuwe vlaggenschip zal daarom worden aangepast.

Dat maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf bekend bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers.

Samsung boekte in het tweede kwartaal van 2015 een omzet van 48,54 biljoen Koreaanse won (38 miljard euro), 7,4 procent minder dan een jaar geleden. De winst daalde in dezelfde periode met 8,7 procent naar 5,75 biljoen won (4,5 miljard euro).

Smartphonemarkt

Het is voor het vijfde kwartaal op rij dat zowel de omzet als de winst dalen. Wederom is dat vooral het gevolg van de tegenvallende prestaties op de smartphonemarkt.

De mobiele tak zag de omzet in het tweede kwartaal namelijk krimpen met 8,6 procent naar 26,06 biljoen won (20,4 miljard euro) terwijl de winst hard onderuit ging met 37,3 procent en uitkomt op 2,76 biljoen won (2,16 miljard euro).

Samsung stelt dat de omzet en winst op de mobiele tak zijn gedaald vanwege de hoge marketingkosten die gepaard gaan met de introductie van een nieuw vlaggenschip en vanwege tegenvallende verkoop van toestellen in het lagere en middensegment.

Galaxy S6 Edge

Ook heeft het bedrijf de vraag naar de Galaxy S6 Edge naar eigen zeggen te laag ingeschat waardoor de productie onvoldoende was. Samsung bracht de S6 en S6 Edge in april op de markt. De S6 Edge heeft een gebogen rand aan het scherm en kost daarom 100 euro meer. Ondanks dit hogere prijskaartje bleek het toestel populair.

Om de omzet van de mobiele afdeling op te krikken wil Samsung de verkoop van de S6 en S6 Edge hoog houden door de prijs “flexibel aan te passen”.

De adviesprijs van de S6 zal per 1 augustus van 699 euro worden verlaagd naar 599 euro. De adviesprijs van de S6 Edge zal, ook per 1 augustus, worden verlaagd van 849 euro naar 699 euro.

Nieuwe toestellen

Bovendien belooft Samsung in de tweede helft van het jaar met een nieuw high-end toestel te komen met een groter scherm. Naar verwachting presenteert het bedrijf in augustus de Galaxy Note 5 en Galaxy S6 Edge Plus.

"Er zullen ook nieuwe middenklasse en low-end telefoons worden geïntroduceerd en de mobiele tak zal blijven werken aan het verbeteren van de efficiëntie en uitgaven", aldus Samsung.