Motorola heeft dinsdag de derde generatie betaalbare Moto G geïntroduceerd. Ook onthulde het bedrijf de nieuwe Moto X Play en Moto X Style.

De Moto G gaat in Nederland 199,99 euro, tien euro meer dan het vorige model. De Moto X Play krijgt een adviesprijs van 379 euro en de X Style zal 499,99 euro kosten.

De Moto G, met mindere specificaties, zou ongeveer een derde van de duurste toestellen kosten. Die prijzen liggen doorgaans rond de 700 euro. De Moto G is per direct leverbaar, De Play wordt in de tweede helft van augustus verkocht en de Play ligt in september in de winkels.

Moto G

De derde generatie Moto G, het best verkochte smartphonemodel van Motorola, krijgt 8 of 16 GB aan opslagcapaciteit met 1 of 2 GB werkgeheugen.

Het schermformaat en de resolutie blijven gelijk op 5 inch en 1280 x 720 pixels (hd). De selfiecamera krijgt wederom 5 megapixels, maar de camera aan de achterkant beschikt nu over een 13 in plaats van 8 megapixel-sensor. Bovendien zou die sensor sterk verbeterd zijn.

Het toestel draait op de Snapdragon 410-processor van Qualcomm. Het model is bovendien voor het eerst waterdicht en er is ondersteuning voor een microsd-kaart. De Moto G heeft net als vorig jaar een gebolde achterkant van kunststof. Qua ontwerp is er weinig gewijzigd behalve een ander motief op de achterkant en een metalen strip rond de cameralens.

Moto X Play

De Moto X Play is een van de opvolger van het high-end toestel Moto X. De Play beschikt over een groter 5,5 inch-scherm met een full hd-resolutie (1920 x 1080 pixels). Bovendien draait het toestel op de Snapdragon 615-chip en beschikt het over 2 GB werkgeheugen. Er is ook ondersteuning voor een microsd-kaart.

De camera aan de achterzijde beschikt over 21 megapixel en de selfiecamera heeft 5 megapixel. Motorola belooft betere kleuren, belichting en snelheid dan bij de modellen van vorig jaar. Naast de camera heeft het bedrijf naar eigen zeggen gefocust op accuduur. De telefoon moet ruim een dag mee gaan en heeft daarvoor een grote 3630 mAh-accu.

Qua ontwerp lijkt de Play niet veel af te wijken van de Moto X van vorig jaar.

Moto X Style

De Moto X Style draait helemaal om het ontwerp en de bouwkwaliteit. De achterkant is gebogen en ligt daardoor volgens Motorola beter in de hand.

De achterkant is gemaakt van kunststof met een ribbel voor extra grip en duurzaamheid. Er komen verschillende achterkantjes beschikbaar, hoewel niet bekend is welke naar Nederland zullen komen. De rand rond het scherm is gemaakt van metaal.

Het scherm is 5,7 inch en heeft een qhd-resolutie van 2560 x 1440 pixels. De randen zijn volgens Motorola dunner dan bij concurrenten. Het toestel draait op een Snapdragon 808-chip en beschikt over 3GB werkgeheugen. Er is ook ondersteuning voor een microsd-kaart.  

De nieuwe smartphone heeft net als andere Moto-toestellen speakers aan de voorzijde. De telefoon zou dankzij een nieuwe technologie van Motorola zeer snel moeten opladen. In de praktijk zou de accu van 3000 mAh in vijftien minuten ruim 30 procent moeten zijn geladen.

De Style heeft net als de Play een betere sensor die sneller werkt en meer licht opvangt. Het gaat om een 21 megapixel-camera. De selfiecamera van 5 megapixel beschikt bovendien over een breedhoeklens en flitser.

Moto Maker

De toestellen van Motorola zijn in een klein aantal landen via de site Moto Maker aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. Klanten kunnen dan diverse onderdelen en accenten van de telefoons een andere kleur geven of voor een bijzonder soort materiaal kiezen.

Er zijn geen plannen om Moto Maker naar Nederland te brengen. Motorola stelt wel te proberen om zo veel mogelijk verschillende modellen naar Nederland te brengen om alsnog keuze te geven. Vorig jaar was de Moto X bijvoorbeeld met een houten achterkant beschikbaar.