Het vrij jonge Chinese smartphonemerk Oneplus brengt zijn nieuwe vlaggenschip op 11 augustus uit voor bedragen van 339 en 399 euro.

Dat heeft het bedrijf maandagnacht bekendgemaakt.

De Oneplus 2 krijgt wederom een full hd-scherm van 5,5 inch. Aan de achterkant zit opnieuw ruw aanvoelend kunststof, en de rand is geheel gemaakt van metaal.

In die metalen rand zit een fysieke schuifknop met drie standen. Die maakt het mogelijk om notificaties helemaal aan of uit te zetten, of om alleen prioriteitsnotificaties toe te staan.

Het toestel maakt gebruik van een octacore Snapdragon 810-chip. De processor is volgens Oneplus in de afgelopen maanden verbeterd, waardoor eerdere problemen met oververhitting zijn opgelost.

De Oneplus 2 verschijnt in twee varianten: een goedkoper model met 16 GB opslag en 3 GB werkgeheugen, en een duurdere variant met 64 GB opslag en 4 GB werkgeheugen. De goedkoopste variant zal pas later dit jaar beschikbaar zijn in Europa.

De camera maakt opnieuw foto's in een resolutie van 13 megapixels, maar door een nieuwe sensor vangt het toestel ruim 30 procent meer licht op. De Oneplus 2 is een van de eerste smartphones die wordt opgeladen via usb type-c, de nieuwe usb-standaard die ook door laptops en andere elektronica zal worden gebruikt.

Uitnodiging

Net als bij de Oneplus One, het eerste toestel van het Chinese bedrijf dat eind 2013 werd opgericht, zullen potentiële kopers in eerste instantie een uitnodiging moeten bemachtigen om de telefoon te kunnen kopen. "Ik begrijp dat mensen veel klachten hadden over het uitnodigingssysteem toen we de Oneplus One lanceerden", zegt mede-oprichter Carl Pei in gesprek met NU.nl.

Hij belooft dat het nu makkelijker zal zijn om een Oneplus-toestel te bemachtigen, al is het uitnodigingssysteem volgens hem nog steeds nodig "om ons te helpen de productie op te voeren en om de risico's rond onze inventaris binnen de perken te houden".

Bij de lancering van het toestel, dat verschijnt in zwarte en witte uitvoeringen, zijn direct ook vier verschillende covers beschikbaar. Er zijn covers van bamboe, bruin palissanderhout, zwart abrikozenhout en kevlar.

Ook bij de lancering van de Oneplus One werden zulke covers beloofd, maar die verschenen vanwege productieproblemen niet. Oneplus heeft geleerd van zijn fouten en heeft het productieproces versimpeld, zegt Pei. "Ze zijn makkelijker te maken en ook een stuk goedkoper. De vorige keer vroegen we 50 dollar, nu vragen we 27 dollar."

Software

De Oneplus 2 wordt geleverd met Oxygen OS, een eigen Android-versie van Oneplus. Deze lijkt volgens Pei erg op de 'kale' versie van Android die wordt gemaakt door Google, maar met enkele kleine verbeteringen. Zo toont een optioneel thuisscherm automatisch de meestgebruikte apps en contacten.

Visueel verandert er echter weinig. "We willen nooit het wiel opnieuw uitvinden."