De Oneplus One werd populair door zijn goede specificaties en lage prijs. Met de Oneplus 2 doet het bedrijf daar een schepje bovenop, maar eigenlijk draait het daar helemaal niet om, zegt mede-oprichter Carl Pei. "Daar zou niet de focus moeten liggen."

Het duurt niet lang voordat de naam Apple valt tijdens een gesprek met Pei, de internationale directeur van het jonge Chinese smartphonebedrijf. Hij ziet de Amerikaanse gigant duidelijk als voorbeeld voor de eigen ontwikkeling.

"Ik herinner me dat ik op de universiteit mijn eerste unibody Macbook kocht en dat een vriend me uitlachte: waarom betaal je hier te veel voor? De specificaties zijn matig, kijk naar mijn goedkopere pc met betere specificaties."

"Maar daar draait het bij een product niet om", zegt Pei. "Ik was blij met mijn Mac omdat de materialen luxueuzer waren. Er waren allerlei kleine designdetails waar je blij van werd."

Pei gebruikt regelmatig een woord dat hij rechtstreeks uit het Apple-woordenboek heeft gevist: delighted. "Wij denken dat mensen bij het gebruiken van goede producten delighted zullen zijn. En we willen daar bij zo veel mogelijk mensen voor zorgen", zegt hij.

"We maken met de Oneplus 2 een vlaggenschip, dus natuurlijk moeten we de beste specificaties hebben. Maar daar zou de focus niet moeten liggen. Daarom hebben we veel specificaties al voor de lancering onthuld, omdat we niet denken dat het uitmaakt."

Schuifknop

Wat is dan wel belangrijk? Pei noemt de metalen rand om de behuizing, waar een fysieke schuifknop in zit om notificaties aan en uit te zetten. Er is een derde stand die alleen notificaties met een hoge prioriteit doorlaat. Ook heeft de telefoon een vingerafdrukscanner die volgens Pei sneller is dan de Touch ID-scanner van de iPhone.

De Oneplus 2 is ook een van de eerste telefoons die wordt opgeladen via usb type-c, de nieuwe usb-standaard met een kleine omkeerbare aansluiting. Ook laptops zullen die standaard steeds vaker gebruiken. "Ik heb een nieuwe Macbook met usb type-c en ik laad mijn telefoon op met mijn Mac-oplader en vice versa", zegt Pei.

Als hij dan toch praat over de specificaties, dan gaat het niet alleen om getallen, zegt Pei. Het scherm heeft bijvoorbeeld dezelfde full hd-resolutie gehouden, maar is wel veel helderder en is volgens hem beter afgesteld. "Een resolutie van meer dan 400 pixels per inch helpt de gebruiker niet. Sterker nog, het zorgt voor oververhitting, verbruikt meer accu en zorgt voor mindere prestaties. Op een 5,5 inch-scherm is 1080p volgens ons nog steeds de beste keuze."

Camera

De camera van de Oneplus 2 krijgt niet meer megapixels, maar wel een betere sensor, die ruim 30 procent groter is. Bovendien is meer aandacht besteed aan de software. "Dat hebben we de vorige keer een beetje verprutst", zegt Pei.

Bij de Oneplus One werd camerasoftware van Sony gecombineerd met beeldverwerkingssoftware van Qualcomm. Nu werkt een team van vijftien mensen aan het ontwikkelen van eigen camerasoftware.

Voor de lancering van de Oneplus 2 ontstonden zorgen over het gebruik van de Snapdragon 810-chip, die in andere toestellen zorgde voor oververhitting. Daar is volgens Pei geen sprake van bij de Oneplus 2, door een softwareverbetering van maker Qualcomm en een beter productieproces bij de chipmaker.

Hij haalt opnieuw Apple aan als voorbeeld: "Toen bendgate gebeurde bij de iPhone 6 Plus begon Apple de behuizing van hun toestellen te verstevigen, zodat het later een minder groot probleem werd." De software van Oneplus zelf helpt ook een handje tegen oververhitting: "We kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat onder de acht rekenkernen nooit twee kernen die naast elkaar zitten tegelijk actief zijn, als dat kan worden vermeden."

Software

De Oneplus 2 wordt geleverd met OxygenOS, een eigen Android-versie van Oneplus. "We willen nooit het wiel opnieuw uitvinden. We weten dat onze gebruikers fijn vinden wat Google heeft gedaan met Android", zegt Pei.

Oneplus voegt enkele kleine functies toe. Zo hoeft niet van de bovenkant van het scherm naar beneden te worden geswipted om het notificatiemenu te openen, maar kan die beweging overal op het scherm worden gemaakt. En een optionele functie met de naam Shelf toont de meestgebruikte apps en contacten op een apart thuisscherm. Oneplus belooft Shelf in de komende maanden nog verder uit te breiden.

"Het klinkt misschien raar, maar we zien onszelf als een softwarebedrijf", zegt Pei. "Hardware is volgens ons slechts de eerste stap." Het bedrijf is bekend geworden met een goedkoop premium-toestel, maar daar is het volgens Pei niet om te doen.

"We willen de hardware bij zo veel mogelijk mensen krijgen om meer gebruikers voor OxygenOS te werven, net zoals apps betalen voor installaties via advertentieplatformen. De hardware is onze manier om in de toekomst apps en diensten te verspreiden."

Het leveren van OxygenOS op andere toestellen ziet Pei niet direct zitten. Minder dan 1 procent van de Android-gebruikers zet via een root totaal andere software op zijn toestel. "Misschien is het beter om ons te richten op het opbouwen van een merk, zodat meer mensen onze apparaten kopen."

Uitnodigingen

Net als bij de Oneplus One is de nieuwe telefoon in eerste instantie alleen met een uitnodiging te koop. "Ik begrijp dat mensen veel klachten hadden over het uitnodigingssysteem toen we de Oneplus One lanceerden", zegt Pei. Toch is zo'n systeem volgens hem opnieuw nodig "om ons te helpen de productie op te voeren en om de risico's rond onze inventaris binnen de perken te houden". "We zijn heel conservatief als het gaat om onze financiën."

Bij de productie van de Oneplus One wilde het bedrijf te snel groeien, en zijn te veel componenten besteld. "We hebben een aantal van die componenten weer op de open markt moeten verkopen", zegt Pei. "Daardoor hebben we onlangs 3 à 4 miljoen dollar verloren aan de Oneplus One, en moeten we wat conservatiever zijn met de Oneplus Two."

Hij belooft wel dat het makkelijker wordt om een toestel te bemachtigen: de aanvankelijke voorraad is bij het nieuwe toestel "dertig tot vijftig keer groter".

Om sneller te groeien neemt Oneplus mogelijk binnenkort durfkapitaal aan, zegt Pei. Hypersnelle groei ziet hij echter niet zitten. "Dat kan niet als je hardware maakt. Of het kan wel, maar dan is er een zeer grote kans dat je failliet gaat."