Vodafone Nederland heeft in het tweede kwartaal van het jaar iets meer omzet geboekt dan een jaar eerder, en zag het aantal mobiele klanten ten opzichte van een jaar eerder stijgen.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het bedrijf vrijdag presenteerde. De operationele omzet steeg met 1 procent naar 435 miljoen euro.

Voor het eerst in jaren groeide het totale aantal mobiele klanten weer, omdat het aantal prepaidklanten niet meer afneemt. Er kwamen netto zelfs 4.000 prepaidklanten bij in de maanden april, mei en juni.

De groei in de verkoop van mobiele abonnementen lijkt daarentegen af te vlakken. Net als in het vorige kwartaal kwamen groeide het aantal vaste klanten van Vodafone met 9.000, terwijl in eerder kwartalen over het algemeen tienduizenden klanten werden toegevoegd.

Mobiele data

In totaal heeft Vodafone nu ongeveer 5,2 miljoen mobiele klanten. Het aantal breedbandklanten groeide met 12.000 tot een totaal van 61.000.

Net als in voorgaande kwartalen blijft de gemiddelde omzet per mobiele abonnee teruglopen. In het afgelopen kwartaal betaalde de gemiddelde abonnee 32,10 euro per maand, waar dat een kwartaal eerder nog 32,70 euro was.

Het gebruik van mobiele data blijft in rap tempo groeien. In één kwartaal steeg het totale dataverbruik van 6,1 petabyte naar 7,3 petabyte. Het aantal verbruikte belminuten en sms'jes is min of meer vlak.

Internationaal

Internationaal daalde de omzet van de Vodafone-groep met 0,9 procent tot 10,1 miljard pond (14,3 miljard euro). Als koerswisselingen worden uitgesloten werd een groei van 3,3 procent gerealiseerd. De inkomsten uit de Europese tak van Vodafone daalde, maar de afdelingen in Afrika, het Midden-Oosten en Azië groeiden met ruim 6 procent.

In de 18 markten waarin Vodafone 4G aanbiedt, heeft het bedrijf inmiddels 24,1 miljoen klanten die daar gebruik van maken. In Nederland heeft Vodafone 1,3 miljoen 4G-klanten.