De herstructurering bij Blackberry gaat wat langer duren dan verwacht. Volgens ceo John Chen gaat het goed met het bedrijf, maar heeft de omslag tijd nodig.

Dat vertelt Chen in een interview met Reuters.

"Ik ben behoorlijk tevreden met de vooruitgang van de herstructurering tot nu toe", aldus Chen. "Ik heb een doel van 500 miljoen dollar aan omzet uit software gesteld en ik denk dat we dat dit fiscale jaar gaan halen."

Toch geeft de directeur van Blackberry aan dat de volledige herstructurering wat langer gaat duren dan verwacht. 

Eind 2013 kondigde Chen aan dat de smartphonefabrikant vooral een softwarebedrijf zou gaan worden dat beveiligde diensten aanbiedt aan zakelijke klanten. Daarnaast zou het bedrijf nog wel smartphones blijven maken, maar die moesten een stuk minder belangrijk voor het bedrijf worden.

In de afgelopen anderhalf jaar is het marktaandeel van Blackberry onder de 0,5 procent gezakt, maar is de groei van de softwaretak volgens analisten nog niet voldoende.

Uitstel

In eerste instantie wilde Chen de omslag bij het bedrijf begin 2016 hebben afgerond. Hij richt zich nu op het eind van 2016 of het begin van 2017.

"We zijn geduldig de productplanning en onze saleskanalen aan het opbouwen. Er moet nog een hoop werk gedaan worden en ik zou willen dat het sneller ging, maar ik waarschuw mensen geduldig te zijn want dit kan niet in zeer korte tijd", stelt Chen.

Financiële problemen

De ceo meent dat Blackberry "zeker weten" uit de financiële problemen is. In het meest recente kwartaal boekte het bedrijf een omzet van 658 miljoen dollar waarvan 40 procent nog van hardware afkomstig was en 'slechts' 38 procent uit diensten en 21 procent uit software kwam. Bovendien werd er nog een verlies geleden van 23 miljoen dollar.

Hoewel dat verlies vele malen kleiner is dan in het verleden, vrezen analisten dat er op de lange termijn geen groeimogelijkheden voor Blackberry zijn. Chen is het daar niet mee eens.

Android-smartphones

Naar verluidt komt het bedrijf later dit jaar met Android-smartphones waar Blackberry voorheen een eigen besturingssysteem gebruikte. Deze telefoons zouden speciale beveiligingsapps gebruiken die meer bekendheid moeten geven aan het softwareaanbod van Blackberry.