Samsung neemt voorzichtig weer wat afstand van Apple op de wereldwijde smartphonemarkt dankzij de Galaxy S6 en S6 Edge.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekenverzamelaar Trendforce.

In het tweede kwartaal van 2015 had Samsung 26,8 procent van de smartphonemarkt in handen. Apple volgt met 16,4 procent.

Het verschil tussen de nummer 1 en 2 komt daarmee op 10,4 procentpunt, flink hoger dan de 6,3 procentpunt verschil in het eerste kwartaal.  In het vierde kwartaal van 2014 moest Samsung zelf de eerste plaats delen met Apple vanwege de succesvolle iPhone 6 en iPhone 6 Plus.

Apple

Overigens heeft Apple voor zijn doen een goed tweede kwartaal doorgemaakt. Doorgaans betekent deze periode een dip voor Apple omdat de meest recente iPhones al een paar maanden verkrijgbaar zijn en de nieuwe modellen pas in september volgen.

Trendforce noemt het afgelopen kwartaal van Apple "opmerkelijk sterk voor in het laagseizoen".

Galaxy S6 en Note 5

Samsung wist uit te lopen dankzij de lancering van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge. Hoewel de verkoopcijfers minder goed zouden zijn dan verwacht, betekenen de smartphones nog steeds een succes voor de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Hoewel Samsung doorgaans zijn Galaxy S-smartphones in het voorjaar lanceert en daardoor een sterk tweede kwartaal heeft, doet Samsung het wat beter dan vorig jaar.

Of Samsung de afstand met Apple kan behouden in het volgende kwartaal is volgens Trendforce afhankelijk van het succes van de Galaxy Note 5 die in augustus wordt verwacht. Eind september komt Apple hoogstwaarschijnlijk met de iPhone 6S en iPhone 6S Plus.

Groei markt

De totale smartphonemarkt kwam uit op 304 miljoen verscheepte toestellen in de maanden april, mei en juni. De groei gaat volgens Trendforce minder snel dan verwacht. Het bedrijf verwacht dit jaar een totale groei van 8,2 procent. Eerder was dat nog 11,6 procent.