Grote techbedrijven als Ebay, Dell, HP, Facebook en Google hebben zich achter Samsung geschaard in een rechtszaak rondom patentschending die aangespannen is door Apple.

Dat meldt Inside Sources dat een brief van de bedrijven aan de rechtbank in handen heeft.

De techbedrijven vragen de rechters van de federale rechtbank om het besluit over patentschending door Samsung terug te draaien omdat de uitspraak grote gevolgen zou hebben voor de gehele sector.

Apple en Samsung zijn al sinds 2012 met de zaak bezig. In eerste instantie moest Samsung 930 miljoen dollar betalen voor patentschending met smartphones en tablets. Die boete werd vervolgens verlaagd naar 548 miljoen dollar. Samsung vroeg vorige maand om de zaak opnieuw te behandelen.

Zorgen

Het Zuid-Koreaanse bedrijf krijgt nu bijval van andere grote techbedrijven. Zij schreven een brief aan de rechters waarin zij hun zorgen uitspreken over de gevolgen van een dergelijke boete voor innovatie en de keuzevrijheid van consumenten.

"De beslissing zal leiden tot absurde resultaten en zal een vernietigende impact hebben op bedrijven, die jaarlijks miljarden dollars uitgeven aan onderzoek naar en ontwikkeling van complexe technologieën en onderdelen", zo staat in de brief.

"De technologie zoals in smartphones en tv's, die duizenden onderdelen, componenten en software bevatten, is veel te complex om het gehele ontwerp of de functionaliteit van een product samen te voegen in één juridische definitie in een patent."

Volgens de bedrijven betekent de uitspraak dat als één onderdeel van een smartphone één enkel patent schendt, de gehele winst over die smartphone moet worden terugbetaald in een schadevergoeding. "Ongeacht hoe belangrijk het ontwerp of de functie is."

Niet objectief

Apple heeft al aan de rechtbank laten weten dat het de brief wil laten verwerpen omdat vooral Google geen objectieve partij is in deze zaak. Google ontwikkelt en verspreidt Android, het besturingssysteem waarop Samsung-telefoons draaien. 

Het is niet bekend wanneer de rechtbank zal reageren op de brief of wanneer de volgende zittingsdag plaats zal vinden.