Apple en Samsung zouden met brancheorganisatie voor de mobiele industrie GSMA samenwerken aan een ingebouwde simkaart, die het wisselen tussen providers makkelijker moet maken.

Dat zegt GSMA-hoofd Anne Bouverot tegen de Financial Times.

GSMA is een brancheorganisatie die mobiele aanbieders wereldwijd vertegenwoordigt. De organisatie zou in overleg met zowel die aanbieders als de makers van telefoons en tablets dichtbij een overeenkomst zijn.

Die overeenkomst zou een standaard voor een ingebouwde simkaart moeten opleveren. Gebruikers zouden met zo'n simkaart van aanbieder kunnen wisselen, zonder de simkaart van hun telefoon te hoeven verwisselen. Huidige simkaarten zijn aan de telecomaanbieder gebonden. Bovendien zijn er momenteel drie formaten in omloop.

"Het merendeel van de telecomaanbieders is al aan boord en het plan is om de technische specificaties voor een consumentenversie eind 2016 klaar voor gebruik te hebben", aldus Bouverot.

Login inpaats van simkaart

Apple biedt gebruikers van de iPad Air 2 in de VS en Groot-Brittannië al een soort ingebouwde simkaart met zijn Apple SIM. Klanten in die landen kunnen maandelijks van aanbieder voor mobiel internet wisselen, zonder dat daar een fysieke simkaart aan te pas komt.

Als de plannen van GSMA doorgang vinden, zouden gebruikers van telefoons en tablets in de toekomst enkel inloggegevens van hun provider in hoeven te vullen om gebruik te maken van telecom en mobiel internet. Mogelijk kan één abonnement dan ook vanaf meerdere apparaten worden gebruikt.

De brancheorganisatie zegt mobiele aanbieders en fabrikanten op één lijn te hebben. "Apple en Samsung maken deel uit van de nieuwe sim-specificatie", zegt het GSMA-hoofd. Apple zou formeel nog wel in moeten stemmen, maar GSMA zegt optimistisch te zijn.