De eerste zogeheten Nexus-smartphone van het Chinese Huawei wordt voorzien van een metalen behuizing en een vingerafdrukscanner.

Dat meldt althans technologiejournalist Evan Blass via Twitter. Blass is bekend onder het pseudoniem Evleaks, waarmee hij veelvuldig specificaties en foto's van nog niet uitgebrachte smartphones publiceerde.

De Nexus van Huawei beschikt naar verluidt over een 5,7 inch-scherm met een qhd-resolutie van 2560 bij 1440 pixels, Qualcomm Snapdragon 820-chip, metalen behuizing en vingerafdrukscanner.

Daarmee wordt het Huawei-toestel de eerste Nexus-smartphone met een vingerafdrukscanner. Nexus-apparaten worden in samenwerking met Google gemaakt, draaien op een kale versie van Android en ontvangen als eerste firmware-updates, direct van Google.

De smartphone zou in het vierde kwartaal van dit jaar worden gelanceerd. Normaliter wordt de nieuwe Nexus-smartphone in oktober gepresenteerd, waarna het toestel in november verkrijgbaar is.

Nexus 5

Naast Huawei zou ook LG werken aan een nieuwe Nexus-smartphone: de 2015-versie van de Nexus 5. Dit toestel werd door LG in 2013 uitgebracht en krijgt volgens geruchten dit jaar een opvolger.

De nieuwe Nexus 5 zou over een 5,2 inch-scherm met een full-hd-resolutie van 1920 bij 1080 pixels en Snapdragon 808-chip beschikken.

Usb-c

Eerder liet Google al doorschemeren dat de volgende Nexus van een usb-c-poort wordt voorzien. Usb-c is de nieuwe standaard voor usb en zorgt ervoor dat de stekkertjes veel kleiner worden en ook ondersteboven kunnen worden gebruikt.

Op termijn moeten zowel laptops, smartphones, tablets en stekkers allemaal dezelfde soort usb-aansluiting krijgen.