Een Brits bedrijf gaat een smartphone verkopen onder de naam Commodore, bekend van de pc's die in de jaren 80 razend populair waren.

Het bedrijf, dat werd opgezet door twee Italianen, zegt tegen Wired de rechten te hebben verworven op de Commodore-naam voor gebruik in 38 landen.

Deze week verschijnt de nieuwe smartphone aanvankelijk in Italië, Frankrijk, Duitsland en Polen, met plannen om verder in Europa en de VS uit te breiden.

De smartphone krijgt een full hd-scherm van 5,5 inch en een octacore Mediatek-chip. De camera's hebben resoluties van 13 en 8 megapixel.

Prijs

De Commodore PET, vernoemd naar een klassieke computer uit 1977, draait op Android 5.0 en verschijnt in twee versies. Een variant met 2 GB werkgeheugen en 16 GB opslag zal worden verkocht voor rond de 275 euro, terwijl een versie met 3 GB werkgeheugen en 32 GB opslag een prijs van rond de 330 euro krijgt. Bij beide versies wordt een microsd-kaart van 32 GB geleverd.

Het toestel verschijn in het wit, zwart en 'klassiek' beige, en maakt gebruik van verwisselbare covers.

Het is niet voor het eerst dat een nieuw product verschijnt onder de Commodore-naam na het faillissement van het originele bedrijf in 1994. Het Amerikaanse Commodore USA verkocht enkele jaren geleden gaming-pc's en er verscheen ook al eens een game-joystick onder de Commodore 64-naam.