Google heeft software gebouwd die het op lokaal niveau delen van bestanden tussen Android- en iOS-apparaten versimpelt. 

Dat meldt het bedrijf dinsdagavond Nederlandse tijd middels een blogpost.

De functionaliteit, Nearby genaamd, werkt via een combinatie van bluetooth, wifi en geluid dat niet door het menselijk oor wordt opgevangen. Zo communiceren twee apparaten met elkaar en kunnen ze bestanden naar elkaar sturen.

Nearby is niet platformafhankelijk en kan zowel in iOS- als Android-apps ingebouwd worden. De functie is uitgebracht via een nieuwe versie van Google Play Services. Via die app voegt Google geregels nieuwe mogelijkheden toe zonder dat deze gebonden zijn aan de nieuwste versie van besturingssysteem Android.

De Nearby-functie werkt wel enkel vanaf Android 2.3. Er zijn al verschillende apps die van Nearby gebruikmaken, waaronder Trello en Pocket Casts. Via die laatste app kunnen gebruikers zo snel bekijken welke podcasts iedereen luistert. 

Nearby is al geruime tijd in ontwikkeling. De naam dook in oktober van vorig jaar al op in de code van Google Play Services, destijds nog onder de naam Copresence. Ook toen werd al gesproken over een eenvoudige manier van data-uitwisseling tussen iOS en Android.