Microsoft onthult binnenkort nieuwe, high-end Lumia-toestellen die worden geleverd met Windows 10 als besturingssysteem.

Dat liet Terry Myerson van Microsoft weten tijdens een evenement van het bedrijf, zo meldt Microsoft-kenner Mary Jo Foley via Twitter.

Een concrete datum voor de onthulling en release van de nieuwe Lumia-smartphones ontbreekt vooralsnog. Foley verwacht dat de toestellen aankomende herfst gelanceerd worden. Microsoft maakte eerder al bekend dat Windows 10, dat op 29 juli wordt gelanceerd voor pc's en tablets, pas later voor telefoons beschikbaar komt.

Recente geruchten spreken over vijf of zes nieuwe smartphones in de Lumia-lijn, waaronder twee high-end modellen, de Lumia 940 en 940 XL. De 940 wordt naar verluidt uitgerust met een flitser aan de voorkant. 

Ontslagen

Microsoft maakte vorige week nog bekend dat er de komende maanden 7.800 banen binnen het bedrijf zullen verdwijnen. De ontslagen treffen vooral de smartphonetak. Het bedrijf kondigde bovendien aan 7,6 miljard dollar af te schrijven op de overname van Nokia's hardwaredivisie in 2013, waarmee het ook de Lumia-merknaam verwierf. 

In de toekomst gaat de Amerikaanse techgigant zich richten op drie soorten smartphones: telefoons voor zakelijk gebruik, goedkope modellen voor opkomende markten en vlaggenschepen. Dat moet zich vertalen naar een "effectiever en meer gefocust" aanbod.