Apple was in het eerste kwartaal van 2015 goed voor 92 procent van alle winst die werd gemaakt op de smartphonemarkt.

Dat blijkt althans uit een berekening van marktanalist Canaccord Genuity, meldt de Wall Street Journal.

Samsung was goed voor 15 procent van de winst op de smartphonemarkt. Apple en Samsung komen gezamenlijk boven de 100 procent uit, omdat er ook bedrijven geld hebben verloren aan de verkoop van smartphones. Hun negatieve percentages brengen het totaal weer op 100 procent.

Wereldwijd verkoopt Apple minder dan 20 procent van alle smartphones, maar het bedrijf heeft veruit de hoogste winstmarges. Het Amerikaanse bedrijf maakt geen budgettoestellen en verlaagt zijn prijzen een stuk minder als telefoons ouder worden.

Bovendien is de gemiddelde wereldwijde verkoopprijs van Apple-telefoons in het afgelopen jaar gestegen van rond de 540 euro naar 591 euro. Dat komt onder meer door de introductie van de grotere en duurdere iPhone 6 Plus. De gemiddelde verkoopprijs van een Android-smartphone is volgens Strategy Analytics 166 euro. 

Krimp

Samsung en Apple zijn al jarenlang de twee bedrijven die het leeuwendeel van de winst uit smartphones maken. Twee jaar geleden pakte Apple 57 procent van de winst, terwijl Samsung 43 procent van de winst opstreek.

Sindsdien heeft Samsung na de introductie van de Galaxy S5 en S6 zijn mobiele tak echter zien krimpen. Onlangs gaf het bedrijf opnieuw een winstwaarschuwing.