Samsung presenteert naar verwachting medio augustus zijn Galaxy Note 5. Wat weten we al van de vijfde phablet in de Note-lijn?

De afgelopen jaren was het onthullingsmoment van de Samsung Galaxy Note goed voorspelbaar: tijdens technologiebeurs IFA, begin september. Dit jaar is dat waarschijnlijk anders, en verschijnt de high-end phablet van Samsung mogelijk al in augustus.

De presentatie zou op 12 augustus plaatsvinden waarna het toestel vanaf 21 augustus in de winkels moet komen te liggen. Samsung zou daarvoor gekozen hebben om de concurrentie met nieuwe iPhones te vermijden. Apple presenteert die toestellen doorgaans in september.

De geruchtenmolen over de Galaxy Note 5 is de afgelopen tijd al op gang gekomen. Zaken als het formaat, het ontwerp en andere specificaties komen in die geruchten al naar voren. Zo zou Samsung net als het eerder dit jaar met de Galaxy S6 deed, twee versie uitbrengen: een platte versie en één met gebogen schermranden.

Ontwerp en naam

Het ontwerp van de Galaxy Note 5 zou in lijn zijn met dat van de Galaxy S6. Dat betekent een behuizing met metalen rand en glazen achterzijde. Daarmee verdwijnt mogelijk net als bij de Galaxy S6 en S6 Edge de mogelijkheid om de accu zelf te vervangen en een micro-SD-kaart toe te voegen. In het verleden hadden Note-toestellen vaak een andere achterkant dan de S-lijn van Samsung, dat lijkt nu niet het geval.

Wel zou er dus sprake zijn van twee nieuwe phablets: de Galaxy Note 5 met plat scherm, en een Galaxy S6 Edge Plus met gebogen schermranden. Beide toestellen lijken met 5,7 inch even groot te worden als recente Note-toestellen.

Net als de Galaxy S6 zou de Note 5 beschikbaar komen in vier kleuren: zwart, wit, zilver en goud.

De naamvoering van de nieuwe Note-modellen blijft vooralsnog onduidelijk. Het toestel met plat scherm lijkt de naam Galaxy Note 5 te krijgen, maar Samsung heeft ook de naam Galaxy S6 Note geregistreerd.

Het aanstaande Note-toestel met gebogen scherm wordt in geruchten aangeduid als Galaxy S6 Edge Plus. In 2014 was het eerste Samsung-toestel met gebogen schermranden echter de Galaxy Note Edge. Mogelijk volgt de nieuwe versie dat toestel ook in naam op.

Scherm

Het scherm lijkt in lijn met eerdere Note-toestellen op een diagonaal van 5,7 inch uit te komen, 5,67 inch om precies te zijn. Dat scherm zou net als bij de 5,1 inch S6 en S6 Edge een qhd-resoltie van 2560 x 1440 pixels hebben.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het om super amoled-schermen, een Samsung-schermtechniek die al jaren in toestellen van het bedrijf wordt gebruikt. De super amoled-schermen presteren beter in fel licht dan lcd-schermen, en tonen doorgaans meer verzadigde kleuren en diepere zwarttinten.

Volgens geruchten zou Samsung ook hebben geëxperimenteerd met 4K-schermen met een nog hogere resolutie dan de qhd-schermen waar uiteindelijk voor gekozen is.

Processor

Het lijkt erop dat de Galaxy Note 5 net als de Galaxy S6 gebruik zal maken van een Exynos-processor die door Samsung zelf is ontwikkeld. De Note 4 kwam in Nederland nog op de markt met een Qualcomm Snapdragon-chip, al was er in andere landen wel een versie met Exynos-chip beschikbaar.

De Galaxy S6 en S6 Edge zijn door Samsung echter wereldwijd met een Exynos-chip uitgebracht. Die toestellen gebruiken een Exynos 7420-chip met acht kernen, vier op 2,1 GHz en vier op 1,5 GHz.

De Galaxy Note 5 zou de nieuwere Exynos 7422-chip gebruiken, ook een chip met acht kernen. Met die chip combineert Samsung voor het eerst diverse eigen onderdelen zoals de 'normale' chip, de grafische chip, het werkgeheugen en de opslag. Het werkgeheugen ligt volgens geructen op 4 GB.

De Galaxy S6 Edge Plus zou op zijn beurt uitgerust worden met een Qualcomm Snapdragon 808-chip. Verder zou dat toestel met onder meer 32 GB opslagruimte, een 16 megapixelcamera achter en een 5 megapixel selfiecamera vrijwel gelijk zijn aan de reguliere S6 Edge. Wel zou de S6 Edge Plus een iets grotere accu krijgen, met een vermogen van 3000 mAh.

Het is nog niet bekend hoeveel opslag de Galaxy Note 5 zal krijgen. Ook is het niet bekend welke camera het toestel zal gebruiken. De Galaxy Note 4 en Galaxy S6 gebruiken beiden dezelfde 16 megapixel camerasensor van Sony.

Usb-c

Wel zou de Galaxy Note 5 het eerste Samsung-toestel met een usb-c-poort worden. Die nieuwe standaard voor usb-poorten is klein, heeft een omkeerbare stekker en in tegenstelling tot eerdere usb-versies maar één formaat.

De nieuwe standaard biedt naast mogelijkheden voor sneller opladen ook ruime opties voor het aansluiten van randapparatuur, waarbij meerdere apparaten in één poort kunnen worden gestoken.