Zuid-Koreaanse onderzoekers zeggen een methode te hebben uitgevonden die voorkomt dat smartphones naar verloop van tijd trager worden.

Volgens de onderzoekers van Hanyang University in Seoul worden smartphones vaak trager omdat het flash-geheugen na intensief gebruik minder goede prestaties levert bij het schrijven en aflezen van data.

Daarom hebben de wetenschappers een nieuwe "modus" voor flash-geheugen bedacht, die ervoor zorgt dat er minder vaak gegevens worden geschreven en verwijderd. Er wordt onder meer efficiënter gebruikgemaakt van 'journaling'. Dat is een techniek die veranderingen in een bestandssysteem bijhoudt en moet voorkomen dat data verloren gaat.

De nieuwe techniek kan smartphones volgens de onderzoekers tot wel twintig keer sneller maken, terwijl verminderd geheugengebruik ervoor zorgt dat accu's het tot 39 procent langer uithouden. 

"Deze technologie maakt het mogelijk om goedkoop flash-geheugen lang te gebruiken, zoals duur flash-geheugen", zegt professor Won You-jip tegen BusinessKorea over de technologie. De onderzoekers presenteren hun resulaten (pdf) deze week tijdens een conferentie in Californië.