Google heeft een nieuwe previewversie van Android M uitgebracht, de nieuwste grote update van het besturingssysteem die in de herfst gelanceerd zal worden.

In de nieuwe previewversie zitten een hoop nieuwe functies en kleine wijzigingen.

Zo is er een nieuw appoverzicht toegevoegd waarin gebruikers sneller door apps kunnen scrollen door met hun vinger de scrollbalk te verslepen. Daarnaast is het mogelijk om Google zelf suggesties voor appsecties te laten doen waardoor apps automatisch gegroepeerd kunnen worden.

Ook het widgetoverzicht is vernieuwd met dezelfde snelle manier van scrollen. Widgets staan per app gegroepeerd en daar is horizontaal doorheen te scrollen.

Landscape

De nieuwe previewversie maakt het ook mogelijk Android in landscapemodus (liggend) te gebruiken. Bij tablets is dat al langer zo, maar Android voor telefoons was beperkt tot portrait (staand). Naast apps is het nu dus ook mogelijk om het gehele systeem in de liggende modus te gebruiken.

Daarnaast is het in de nieuwste versie van Android M mogelijk direct na het maken van een screenshot, deze afbeelding snel te verwijderen als hij toch niet goed is.

Instellingen

In de instellingen heeft Google het nieuwe onderdeel Storage & USB toegevoegd waar onder meer informatie over de opslag en het geheugen te vinden is. Zo wordt getoond hoeveel opslag er in gebruik is en door welk soort bestanden en wordt inzicht gegeven in het gebruikte werkgeheugen.

Deze informatie bestond al in eerdere versies van Android, maar wordt nu anders gegroepeerd en weergegeven.

Diverse instellingenmenu’s en andere omgevingen hebben ook een kleine update gekregen wat betreft ontwerp. Bovendien is het nu mogelijk de nieuwe versie van Google Now in te schakelen en kunnen bepaalde icoontjes, zoals bijvoorbeeld bluetooth of wifi nooit in de statusbalk te tonen.

Bugs

Naast deze direct merkbare veranderingen zijn er ook een hoop kleine bugs opgelost die het systeem wat stabieler moeten maken. De preview van Android M is in principe openbaar, maar kan alleen via een omweg geïnstalleerd worden op Nexus-toestellen. Bovendien gaat het nog om een testversie die niet zo stabiel is als een consumentenversie.

Android M moet in het najaar als update beschikbaar zijn op de eerste toestellen.