Apple heeft publieke bèta's voor iOS 9 en OS X El Capitan beschikbaar gesteld. De testversies van beide systemen zijn gratis door consumenten te proberen.

Het is voor het eerst dat Apple een bètaversie van een grote iOS-update door het publiek laat testen. Tot nu toe konden dergelijke updates enkel door ontwikkelaars worden getest, en konden consumenten alleen kleinere updates bètatesten.

Gebruikers die iOS 9 en/of OS X El Capitan willen testen, moeten zich daarvoor bij Apple aanmelden. Voor beide systemen moet eerst een bestand worden gedownload, waarna de bètaversie van het nieuwe besuringssysteem beschikbaar komt op het apparaat van de gebruiker.

Back-up

Hoewel Apple de bètaversies aan consumenten beschikbaar stelt, gaat het nog steeds om een niet-uiteindelijke versie. Daarom is het aan te raden minstens een back-up van de gegevens op een apparaat te maken.

Omdat het om een testversie gaat, kan het zijn dat zowel iOS 9 als OS X El Capitan nog last hebben van bugs, crashes en bijvoorbeeld mindere prestaties dan huidige stabiele versies van iOS 8 en OS X Yosemite. Het is mogelijk om de stap terug te maken naar die huidige versies, het bezit van een back-up maakt dat makkelijker.

Apps

De uiteindelijke versies van iOS 9 en OS X El Capitan verschijnen dit najaar voor alle gebruikers. Beide systemen zorgen volgens Apple voor betere prestaties, en iOS 9 krijgt onder meer een proactieve zoekfunctie met uitgebreide Siri-spraakbesturing en een betere samenwerking tussen individuele apps.

Overigens is het voor ontwikkelaars nog niet mogelijk om de nieuwe functies van iOS 9 en El Capitan in hun huidige apps te ondersteunen. Updates voor apps verschijnen pas wanneer de systemen voor iedereen beschikbaar zijn.