Samsung heeft de vraag naar de gebogen Galaxy S6 Edge ernstig onderschat, terwijl er juist veel te veel exemplaren van de normale Galaxy S6 werden geproduceerd.

Dat zegt althans een anonieme bron tegenover de Wall Street Journal, nadat Samsung maandagnacht bekendmaakte opnieuw minder omzet en winst te verwachten dan een jaar eerder. Als de verwachting uitkomt zou het het zevende kwartaal op rij zijn dat de winst van Samsung daalt.

Het bedrijf denkt in de maanden april, mei en juni een omzet van rond de 48 biljoen won (38,5 miljard euro) te hebben gedraaid, waarop een winst van 6,9 biljoen won (5,5 miljard euro) werd gemaakt.

Dat is allebei weliswaar iets hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar, maar betekent een daling ten opzichte van het tweede kwartaal van een jaar eerder. Toen lag de omzet zo'n 8 procent hoger en werd 4 procent meer winst gemaakt.

Galaxy S6

In 2014 kampte met name de mobiele tak van Samsung met slechte cijfers, omdat de Galaxy S5 niet zo goed verkocht als de zeer succesvolle S4. De nieuwe verwachtingen lijken een indicatie te zijn dat de S6 en de gebogen S6 Edge het tij niet hebben kunnen keren voor Samsung.

Samsung heeft in zijn verwachtingen niet specifiek bekendgemaakt hoe zijn verschillende bedrijfstakken presteren. Dat wordt pas later deze maand bekend.

Vraag en aanbod

De bron van de Wall Street Journal stelt dat Samsung verwachtte vier normale S6-toestellen te zullen verkopen voor elke gebogen S6 Edge die over de toonbank ging. In werkelijkheid was de vraag naar beide toestellen ongeveer gelijk.

Daardoor was er een overschot aan exemplaren van de S6, die in Nederland op de markt werd gebracht voor 699 euro, en een tekort aan de S6 Edge (799 euro). JK Shin, hoofd van de mobiele tak van Samsung, beloofde eerder al om de productie van de S6 Edge op te schroeven. 

Inmiddels kan het bedrijf voldoen aan de vraag, waardoor de omzet en winst van het bedrijf in het derde kwartaal mogelijk weer verbeteren. In het derde en vierde kwartaal heeft Samsung echter wel meer last van concurrentie van Apple, dat dan doorgaans zijn iPhones lanceert.