De Samsung Z1, de eerste telefoon die draait op het besturingssysteem Tizen, is in India ruim 1 miljoen keer over de toonbank gegaan.

Dat bevestigt het bedrijf tegenover de India Times.

De Z1 is sinds januari beschikbaar en kost 5.000 roepie (ongeveer 70 euro). Samsung levert op het toestel zijn eigen besturingssysteem Tizen, dat in veel opzichten lijkt op Android maar geen ingebouwde Google-diensten heeft.

In India zou de Tizen-telefoon inmiddels goed zijn voor 7 procent van de smartphones die voor minder dan 100 dollar worden verkocht. De verkopen van de Z1 hebben geholpen om het marktaandeel van Samsung in dit segment in een jaar tijd bijna te verdubbelen, aldus onderzoeksfirma GfK.

Europa

Het is onduidelijk of Samsung ook op de Europese smartphonemarkt plannen heeft met Tizen. De Z1 is hier niet te koop, al heeft Samsung in Europa wel camera's en tv's op de markt gebracht die op Tizen draaien.

Dit jaar verschijnen in India nieuwe Tizen-telefoons, onder meer in een duurder prijssegment. Op 30 en 31 juli vindt in de Indiase stad Bangalore een conferentie voor Tizen-ontwikkelaars plaats, waar volgens Business Korea een nieuwe versie van het systeem zal worden getoond, waar ontwikkelaars direct mee aan de slag kunnen.

Het aantal apps voor Tizen is naast concurrenten als Android en iOS nog zeer beperkt.