Ruim de helft (54 procent) van de Nederlandse vijfenzestigplussers had in het eerste kwartaal van 2015 een smartphone. 

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Een jaar geleden lag dat percentage nog 14 procentpunt lager op 40 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar had 81 procent van de Nederlanders van dertien jaar of ouder een smartphone, 9 procentpunt hoger dan in de eerste drie maanden van 2014. 

Onder jongeren is de groei beperkt, omdat bijna alle (95 procent) Nederlanders tussen de twaalf en dertig jaar oud al over een smartphone beschikken.

Samsung en Apple

Samsung blijft veruit het grootste smartphonemerk in Nederland, met een marktaandeel van 47 procent. Dat percentage is gelijk aan vorig jaar. Apple is het op één na grootste merk in Nederland. Een op de vier Nederlanders heeft nu een iPhone, 2 procentpunt hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. 

Sony, LG, Huawei en HTC hebben een gezamenlijk marktaandeel van 19 procent. De overige 9 procent wordt verdeeld onder kleinere merken zoals Nokia, Blackberry, Alcatel en Honor. 

Hoewel het maken van foto's en het sturen van berichten nog steeds de populairste bezigheden zijn onder Nederlandse smartphonegebruikers, nemen activiteiten die gebruikmaken van een internetverbinding, zoals het versturen van e-mails, navigeren en mobiel bankieren, aan populariteit toe, met name onder iPhone-gebruikers.