Samsung heeft een hoge Amerikaanse rechtbank gevraagd om een patentzaak tussen de Zuid-Koreaanse gadgetmaker en Apple grotendeels opnieuw te behandelen.

Volgens de San Jose Mercury News wil Samsung dat een belangrijk deel van de zaak wordt behandeld door alle twaalf rechters van de rechtbank, waar eerder drie rechters naar de zaak keken.

Zij besloten dat Samsung een schadevergoeding van 548 miljoen dollar (480 miljoen euro) aan Apple moest betalen, een lager bedrag dan werd vastgesteld in een eerdere uitspraak die een schadevergoeding van 930 miljoen dollar toekende.

Volgens Samsung zijn er fouten gemaakt toen de hogere rechtbank bepaalde dat de telefoons en tablets van Samsung inbreuk maken op designpatenten van Apple. 

Tapijten

"In tegenstelling tot tapijten, lepels en simpele mechanische objecten, zitten er honderden of duizenden gepatenteerde technologieën in smartphones. Het wordt hier niet betwist dat Apples designpatenten slechts gedeeltelijke, kleine aspecten van zulke apparaten omschrijven", stelt Samsung ter verdediging van zijn verzoek.

Apple en Samsung zijn sinds 2011 in verschillende landen verwikkeld in een patentstrijd, al zijn alle zaken buiten de VS inmiddels geschikt.

In twee grote Amerikaanse rechtszaken won Apple twee maal een schadevergoeding voor patentschending door Samsung, maar de bedrijven ruzieën al jarenlang over de exacte bedragen die moeten worden betaald.