Apple is in Taiwan schuldig bevonden aan het maken van prijsafspraken met telecomproviders. De iPhone-maker stelde limieten aan de abonnementsprijzen die providers mochten vragen.

Eerder legde de Taiwanese handelscommissie al een boete van 20 miljoen Taiwanese dollar (575.000 euro) op vanwege concurrentievervalsing.

Apple ging in beroep, maar woensdag heeft een rechtbank de boete in stand gehouden, meldt Reuters. Het Amerikaanse bedrijf, dat op de Taiwanese smartphonemarkt een marktaandeel van 32 procent heeft, kan nog wel in beroep tegen de uitspraak.

Het is voor het eerst dat Apple wordt beboet voor zijn verhoudingen met telecombedrijven. De Taiwanese handelscommissie benadrukt dat providers het recht hebben om prijzen voor toestellen zelf vast te stellen. 

Uit het onderzoek van de commissie bleek dat dat bij iPhones niet het geval was, omdat Apple controle hield over de subsidies die providers geven bij het afnemen van abonnementen, en over het prijsverschil tussen oude en nieuwe iPhones.

Ook in Nederland is Apple wel eens beschuldigd van het beperken van marktwerking door strenge contracten met providers. De Europese Commissie bekeek de zaak en verzamelde informatie bij verschillende providers. Van een officieel onderzoek is het echter niet gekomen.