Vanaf de zomer wordt het voor ING-klanten mogelijk om contactloos te betalen met hun Android-telefoon.

Daarvoor moeten klanten wel een telefoon hebben met Android 4.4 (Kitkat) of hoger, die is voorzien van een nfc-chip. De technologie die wordt gebruikt zit ook in betaalpassen die kunnen worden gebruikt om contactloos te betalen. 

ING is de eerste Nederlandse bank die smartphonebetalingen breed uitrolt. De Rabobank begon hier eerder al mee, maar de dienst van die bank werkt alleen op twee oudere Samsung-toestellen.

Klanten van ING zullen een nieuwe app moeten downloaden om nfc-betalingen te kunnen doen. Op deze app moet worden ingelogd met de pincode die gebruikers van de bestaande Mobiel Bankieren-app al hebben aangemaakt.

Volgens de bank hebben inmiddels 6,5 miljoen klanten een betaalpas die kan worden gebruikt om contactloos te betalen. In totaal verwerkte ING tot en met mei 13 miljoen nfc-betalingen, ofwel twee per klant met een geschikte pas.

Er zijn in Nederland ruim 80.000 betaalautomaten die contactloze betalingen ondersteunen. Onder meer op stations ondersteunen veel winkels deze betaalmethode.