Google lijkt te werken aan een nieuwe functie voor de standaard camera-app in Android, die automatisch de beste foto uit een reeks genomen met de burst-modus kiest.

Dat ontdekte Android Police op basis van code die is aangetroffen in de laatste update voor Android Camera. De nieuwe functie is nog niet te gebruiken in de app.

Nadat een reeks foto's snel achter elkaar is gemaakt met de burstmodus start de app een analyse. Daarbij wordt gekeken naar algemene eigenschap van de foto, zoals kleurverzadiging en scherpte, maar er wordt ook specifiek een analyse gedaan voor portretfoto's.

Zo kijkt de software hoeveel gezichten er op een afbeelding staan en of deze gezichten goed te zien zijn. Ook wordt bekeken of mensen hun ogen open hebben.

Gebruikers krijgen uiteindelijk een lijst foto's te zien die is gerangschikt op basis van hun 'score' in deze analyse. Zo moet het makkelijk zijn om direct de beste foto uit te kiezen om te bewaren.

Samsung

De nieuwe functie lijkt enigszins op de Best Face-modus die Samsung op zijn telefoons aanbood. Die modus maakte meerdere burst-foto's en combineerde ze vervolgens tot één foto waarop alle mensen er het best uitzien. Op de Galaxy S6, het nieuwste vlaggenschip van Samsung, is de Best Face-modus om onbekende redenen niet meer aanwezig.

Het is onduidelijk wanneer Google de nieuwe functie bruikbaar wil maken voor gebruikers. Mogelijk gebeurt dat gelijktijdig met de verschijning van de nieuwe Android-versie M of met de verschijning van nieuwe Nexus-toestellen.

Google Camera wordt standaard geïnstalleerd op de 'kale' versie van Android en is op andere Android-versies te downloaden in Google Play.