Apple lijkt niet van plan te zijn de goedkoopste iPhone uit te gaan rusten met 32 GB ondanks kritiek op steeds minder toereikende 16 GB die het bedrijf sinds 2011 aanbiedt.

Dat blijkt uit een interview met marketingdirecteur Phil Schiller van Apple met Daring Fireball, meldt onder meer The Verge.

"We geloven dat nu er meer iCloud-diensten voor documenten, foto's, video en muziek gebruikt worden, er prijsbewuste consumenten zijn die prima uit de voeten kunnen zonder enorme hoeveelheden lokale opslag", aldus Schiller.

Hij stelt dus dat meer dan 16 GB niet voor iedereen nodig is omdat er veel in de cloud wordt opgeslagen. Toch gaat dit niet helemaal op voor de steeds groter wordende applicaties die ook veel ruimte innemen en niet in de cloud kunnen worden opgeslagen.

Kritiek

Bij de uitrol van iOS 8 vorig jaar ontstonden veel klachten van mensen die niet voldoende ruimte vrij hadden om het nieuwe besturingssysteem te installeren.

Bovendien krijgt Apple kritiek dat het 32 GB-model vorig jaar geschrapt werd. Consumenten moeten nu als ze aan 16 GB niet voldoende hebben, overstappen naar 64 GB en daar 100 euro meer voor betalen. Daar heeft Apple vervolgens een hogere winstmarge op.

Concurrerende bedrijven, waaronder Samsung, schrappen steeds vaker het 16 GB-model en bieden als instapoptie een 32 GB-versie aan. Apple biedt 16 GB als instap aan sinds de iPhone 4S uit 2011.

Schiller stelt in het interview dat de kostenbesparingen die Apple realiseert met minder opslag aanbieden gebruikt kan worden om bijvoorbeeld de camera te verbeteren.