Apple heeft tijdens zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC zoals verwacht iOS 9 onthuld. De nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem richt zich hoofdzakelijk op het verbeteren van de accuduur en slimme assistent Siri. De belangrijkste veranderingen:

Pro-actieve stemassistent

Apple breidt met iOS 9 de functionaliteit van zijn slimme stemassistent Siri en zoekfunctie Spotlight flink uit. Deze worden zo pro-actiever, vergelijkbaar met Google Nows kaartensysteem. Dit onder meer via een overzichtspagina waarin appsuggesties worden gedaan en het belangrijkste nieuws zichtbaar is.

Spotlight kan ook apps van derden doorzoeken en gebruikers hier direct naar toesturen als ze op een link tikken. Verder moet Siri slimmer gaan reageren op natuurlijke zinnen waarin verwijswoorden worden gebruikt. 

Hierdoor volstaat het om Siri te vragen om een herinnering van "dit" te maken als bijvoorbeeld een webpagina openstaat. De assistent leidt zelf af dat het om de informatie die op die pagina staat gaat. Siri in iOS 9 geeft verder suggesties voor apps en kan ook automatisch afspraken die via e-mail binnenkomen in Apples eigen kalenderapp zetten. 

Multitasken op iPad

Zoals verwacht brengt iOS 9 ook verbeterde multitasking op iPad. Gebruikers konden al eenvoudig wisselen tussen actieve apps, maar in de nieuwste versie kunnen zij in twee apps tegelijk werken.

Dit kan door in de rechterkant van het scherm een andere app naar links te vegen, bijvoorbeeld de berichtenapp om snel op een sms'je te reageren. Via de rechterzijde is ook een overzicht van andere actieve apps op te roepen. Bij video's wordt gebruikgemaakt van zogeheten picture-in-picture. Het filmpje dat wordt afgespeeld komt dan in het klein in een hoek van het scherm te staan en blijft doorspelen.

Deze functionaliteit werkt op nieuwere iPads, vanaf de iPad Air en iPad Mini 2. De iPad Air 2 biedt daarnaast ook de mogelijkheid om de apps daadwerkelijk beide actief te houden, waarbij het scherm als het ware in tweeën gesplitst wordt. Beide apps bieden daarbij dezelfde touchfunctionaliteit. 

iOS 9 biedt ook extra toetsenbordmogelijkheden voor de iPad. Door met twee vingers op het scherm te drukken wordt een soort trackpadfunctionaliteit van laptops nagebootst. Dit moet het makkelijker maken om hele stukken tekst te kopiëren en te plakken, bijvoorbeeld in e-mails.

Betere prestaties

Apple benadrukt dat iOS 9 efficiënter draait dan voorganger iOS 8. Dat moet zich bij actief gebruik van een iPhone vertalen in een extra uur accuduur. Daarnaast introduceert de nieuwe versie ook een speciale spaarstand, waarbij een aantal functionaliteiten worden uitgezet om de batterij te ontzien. Dit zou nog eens voor drie uur extra accuduur moeten zorgen.

Conform eerdere geruchten zet Apple met iOS 9 ook in op efficiëntie op het gebied van opslagruimte. iOS 9 neemt significant minder ruimte in beslag dan iOS 8. De bestandsgrootte van de update is van 4,6 gigabyte teruggebracht naar 1,3 GB. Die verkleining moet iPhone-gebruikers met een toestel met slechts 8 GBopslagruimte tegemoetkomen.

iOS 9 komt namelijk ook beschikbaar voor oudere iOS-apparaten. De vereisten voor het besturingssysteem zijn onveranderd gebleven, waardoor ook iPhone 4S- en iPad 2-gebruikers de update kunnen downloaden wanneer deze wordt uitgebracht.

Apple Music

Na hardnekkige geruchten werd na de presentatie van iOS 9 nog tijd ingeruimd voor Apples antwoord op streamingdiensten als Spotify: Apple Music. De app combineert het streamen van muziek met een sociaal netwerk genaamd Apple Music Connect en een liveradiozender.

Artiesten krijgen op Music een eigen pagina, waarop zij bijvoorbeeld updates kunnen geven over de status van hun nieuwe album. Gebruikers kunnen vervolgens reageren op de pagina, vergelijkbaar met hoe dit op bijvoorbeeld Facebook werkt. 

Daarnaast raadt de app bepaalde muziek aan op basis van suggesties van artiesten. Apple belooft dat deze functionaliteit niet enkel bestaat uit een algoritme. Apple Music biedt ook een soort internetradio, Beats 1. De liveradiozender wordt continu beheerd door echte mensen. Via Beats 1 is 24 uur per dag radio te horen vanuit drie verschillende studio's, in New York, Los Angeles en Londen.

Apple Music kost zoals verwacht 9,99 dollar per maand, maar is de eerste drie maanden gratis. De dienst wordt 30 juni gelanceerd.

Vernieuwde apps

Apple vernieuwt met iOS 9 ook een aantal van zijn eigen apps, waaronder Maps en Apple Pay. Maps krijgt een aparte weergave van openbaar vervoer waarbij routes gepland kunnen worden via meerdere soorten vervoersmiddelen. Ook komt er een overzicht van eet- en winkelgelegenheden in de buurt van de locatie waar gebruikers zich bevinden.

Met iOS 9 wordt ook een nieuwe app geïntroduceerd, Apple News. De app is het beste te vergelijken met de app Flipboard, die een rss-feed van verschillende kranten en websites transformeert tot een soort digitaal tijdschrift. De app leert van het gedrag van de gebruiker. Hoe meer je over een bepaald onderwerp leest, hoe meer de app je artikelen van dat type zal voorschotelen. News wordt in eerste instantie alleen uitgerold in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australië. 

Apple maakt daarnaast bekend dat de betaaldienst Apple Pay vanaf juli ook beschikbaar is in het Verenigd Koninkrijk. Ook wordt de Passbook-app, waarin diverse kaarten en tickets kunnen worden opgeslagen, hernoemd naar Wallet. 

Tot slot moet overstappen van Android naar iOS makkelijker worden via iOS 9, dankzij een aparte app genaamd Move to iOS. Hiermee kunnen draadloos contacten, berichten, foto's, mailinstellingen en zelfs apps overgezet worden van Googles besturingssysteem naar dat van Apple.

iOS 9 wordt officieel in september uitgebracht, wanneer Apple zijn nieuwe iPhones presenteert. In juli komt wel al een open bèta beschikbaar.