Het is in beperkte mate mogelijk worden om Google's slimme assistent Now met Nederlandse stemcommando's te bedienen.

De uitbreiding van de stembesturing betekent dat het nu bijvoorbeeld mogelijk is om "OK Google, stuur een sms naar Alex" te zeggen, waarna een bericht kan worden getypt. Het lijkt niet mogelijk te zijn om berichten zelf in te spreken. 

Eerder was het alleen mogelijk om Google Now in het Engels toe te spreken. De toevoeging van Nederlandse ondersteuning, als eerst opgemerkt door Androidworld, maakt bellen en het versturen van sms'jes en e-mails mogelijk door Nederlands te spreken. Ook kunnen sommige instellingen worden bediend en kan worden gezocht naar locaties.

In het Engels zijn echter nog veel meer commando's beschikbaar. Functies als navigeren, het weer opvragen en notities inspreken zijn nog niet beschikbaar in het Nederlands. Het is onduidelijk of wordt gewerkt aan het toevoegen van Nederlandse varianten van deze stemopdrachten. Een woordvoerder van Google Nederland was dinsdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Android M

In Android M, de nieuwe versie van Googles mobiele besturingssysteem die in de herfst verschijnt, krijgt Google Now een prominentere rol. Met de functie 'Now on Tap' wordt het mogelijk om binnen apps informatie op te vragen, bijvoorbeeld over films en restaurants die in die apps worden genoemd.

Het is niet duidelijk of dat ook in het Nederlands zal werken. De introductie van Nederlandse stemcommando's lijkt er wel op te wijzen dat Google zijn slimme assistent in meer regio's wil uitbreiden.