In een nieuwe versie van Android, legt Google de nadruk op privacy. Gebruikers kunnen met Android M beter bepalen welke gegevens apps kunnen gebruiken.

Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O in San Francisco.

In huidige versies van Android moeten gebruikers bij het installeren van apps in één keer bepalen of apps toestemming mogen krijgen tot bepaalde gegevens, zoals informatie uit de kalender of toegang tot de camera.

In Android M, de codenaam voor de nieuwe Android-versie, hoeft de gebruiker van tevoren geen toestemmingen te geven. Pas als een app bijvoorbeeld toegang wil tot de camera of microfoon, wordt de gebruiker hierom gevraagd. 

Als toestemming eenmaal is gegeven, kan deze in de instellingen van het Android-toestel altijd weer worden ingetrokken. Zo kunnen gebruikers zelf misbruik door apps voorkomen.

Bij het updaten van apps hoeven gebruikers nooit nieuwe toestemmingen te accepteren, omdat ze hier pas om worden gevraagd als dit daadwerkelijk wordt gebruikt. 

Donderdag verschijnt al een previewversie van Android M voor ontwikkelaars met een Nexus 5, 6 of 9. De uiteindelijke verschijning wordt in de herfst verwacht, al zal de nieuwe Android-versie in eerste instantie alleen beschikbaar zijn op Nexus-toestellen en andere apparaten met de 'kale' versie van Android.

Toestellen van bedrijven als Samsung, Sony en HTC zullen later een update ontvangen.

Vingerafdruk

Android M krijgt ook ingebouwde ondersteuning voor vingerafdrukscanners. Fabrikanten als Samsung en HTC hebben al telefoons gemaakt waarin zij zelf zulke ondersteuning hebben ingebouwd.

Het inbouwen van vingerafdrukondersteuning betekent dat een scan van de vinger ook makkelijk kan worden gebruikt om in te loggen bij websites via de browser.

Verder legt Android M de nadruk op het zuiniger omgaan met de batterij. Een nieuwe functie kan herkennen wanneer een telefoon langere tijd niet wordt gebruikt, waarna een verbeterde standby-modus wordt ingeschakeld. De activiteit van apps die op de achtergrond draaien wordt dan verminderd.

Volgens Dave Burke, hoofd van het technische team van Google, kan dit de standbytijd van Android-toestellen in sommige gevallen verdubbelen.

In Android M wordt Chrome verder geïntegreerd met andere apps. Het wordt voor apps mogelijk om een Chrome-pagina op de achtergrond in te laden en vervolgens snel te openen. Gebruikers die vanuit een app naar Chrome schakelen zijn direct ingelogd, iets dat niet het geval is bij het gebruiken van de huidige browser die binnen apps wordt gebruikt.

Apps

Linken naar apps wordt volgens Google makkelijker in de nieuwe versie. Nu moeten gebruikers vaak zelf kiezen op welke manier bepaalde links, bijvoorbeeld naar tweets, moeten worden geopend. Er kan dan worden gekozen om een link in de browser of in een andere app te openen.

In Android M kunnen ontwikkelaars, bijvoorbeeld van Twitter, zelf een voorkeur instellen. Gebruikers worden vervolgens direct naar de Twitter-app doorgestuurd zonder zelf een keuze te hoeven maken.

Google Maps wordt verbeterd met meer offline functies. Als kaarten al zijn gedownload wordt het offline nog mogelijk om plaatsen te zoeken en om routes te plannen.

Google Now

Ook de slimme assistent Google Now wordt in Android M verbeterd. De functie Now on Tap zal informatie uit verschillende apps gebruiken om betere informatie te kunnen leveren. "Onze smartphones moeten slimmer worden", zei Aparna Chennapragada, hoofd van Google Now. Volgens haar is betere kennis over de context van smartphonegebruikers daarvoor essentieel.

In een demonstratie liet Google zien dat tijdens het luisteren naar een nummer van Skrillex via Spotify aan Google Now kan worden gevraagd: "wat is zijn echte naam?" Google Now herkent dat het hier gaat om Skrillex en kan antwoord geven op de vraag.

Binnen e-mails of chatgesprekken kan de thuisknop van Android worden ingehouden om meer informatie op te zoeken over een onderwerp dat wordt besproken in de app. Als iemand bijvoorbeeld in een e-mail voorstelt om naar een film te gaan, kan met een druk op de knop meer informatie over die film worden opgeroepen.

Google toonde dat ook een herinnering kan worden ingesteld, als iemand in een chatgesprek zegt iets te zijn vergeten. In de webbrowser kan snel extra informatie worden getoond over tekst die is geselecteerd, zoals de naam van een acteur.

Foto's

Google introduceerde donderdag ook een nieuwe Photos-app, die het makkelijker moet maken om grote hoeveelheden foto's overzichtelijk te sorteren en doorzoeken. Gebruikers kunnen via de app gratis een onbeperkte hoeveelheid foto's opslaan en synchroniseren over meerdere apparaten. De opslagkwaliteit is maximaal 16 megapixel voor foto's en full hd voor video's.

Met een zoomgebaar kan een overzicht van dagen, maanden of jaren worden getoond. Binnen alle foto's kunnen foto's worden gefilterd die alleen bepaalde mensen bevatten. Google gebruikt gezichtsherkenning om vast te stellen welke mensen op meerdere foto's staan.

Ook kan worden gezocht op kernwoorden als 'vakantie' of op locatie. Albums of losse foto's kunnen snel worden gedeeld via sociale media, of met een losse link. Mensen die de foto's bekijken kunnen ze snel aan hun eigen bibliotheek toevoegen.

Google Photos is vanaf donderdag beschikbaar voor Android, voor iOS en het web.

Android Pay

Google komt ook met een nieuw systeem om mobiel te betalen. Android Pay gaat de concurrentie aan met Apple Pay, het systeem dat Apple tegelijk met de iPhone 6 en 6 Plus introduceerde.

Android Pay kan worden gekoppeld aan een betaalkaart, waarna de telefoon kan worden gebruikt om contactloos te betalen. Ook binnen apps kan met één druk op de knop worden betaald via Android Pay. In eerste instantie lijkt de betaalfunctie alleen in de VS te worden geïntroduceerd.

Kindervriendelijke apps

Google kondigde zoals eerder bevestigd ook een nieuw leeftijdsclassificatiesysteem aan voor zijn appwinkel. Hierin zijn apps in verschillende leeftijdscategorieën ingedeeld en kan er ook op leeftijd gezocht worden. Kindvriendelijke apps krijgen een stericoontje om deze duidelijk te onderscheiden van andere apps.

Google wil ontwikkelaars ook meer opties geven voor het promoten van hun apps. Zij kunnen een zogeheten A/B-test uitvoeren, waarbij twee groepen gebruikers ieder een andere beschrijving en bijbehorend screenshot te zien krijgen.

Zo kunnen appmakers zien welke presentatie voor het meeste downloads zorgt. Over het hanteren van twee verschillende prijsniveau's, waar in geruchten over werd gesproken, zei Google niets.