Het Chinese Lenovo heeft een smartphone met lasergeprojecteerd toetsenbord getoond, en een smartwatch die dankzij virtual reality een veel groter scherm simuleert.

Dat gebeurde tijdens Lenovo Tech World 2015, waar Lenovo nieuwe producten toont maar ook iets verder de toekomst in kijkt.

Dat doet het bedrijf onder meer met de Smart Cast, een Lenovo-smartphone die met een kleine Pico-projector een volledig toetsenbord op tafel kan projecteren. Omdat de telefoon ook bediening met gebaren ondersteunt, kunnen gebruikers volgens Lenovo moeiteloos met de geprojecteerde toetsen typen.

De projector zou elk oppervlak in een aanraakgevoelig scherm kunnen veranderen. Lenovo toonde onder meer een door de telefoon geprojecteerde piano die bespeeld kon worden.

Lenovo bracht eerder al een tablet met in gebouwde beamer uit. Wanneer de Lenovo Smart Cast-telefoon op de markt komt en met welke verdere specificaties is nog onduidelijk.

Magic View-horloge

Lenovo toonde daarnaast een smartwatch-concept dat de beperkte schermruimte van horloges moet oplossen. Volgens Lenovo kan dat het best met een virtueel scherm, dat door het horloge met optische reflectie wordt gemaakt.

Dat gebeurt met een klein schermpje dat in de band, onder het normale scherm zit. Gebruikers houden dat schermpje vlak voor hun oog, waardoor er beelden recht op  het oog worden geprojecteerd. Zo zou het er voor gebruikers uitzien alsof het horloge een twintig keer zo groot scherm heeft.

Het horloge heeft daarnaast ook een regulier kleiner scherm. Lenovo ziet het voor zich dat gebruikers het virtuele scherm onder meer voor privacygevoelige berichten gebruiken. Volgens het Chinese merk is het horloge vooralsnog een concept, en niet iets dat al snel verkrijgbaar zal zijn.