De nieuwe Nederlandse telecomprovider Openmobile laat zijn klanten instellen welke apps, diensten en onderdelen van de telefoon op bepaalde tijden wel en niet gebruikt kunnen worden.

De provider werd vorig jaar opgericht en lanceert woensdag zijn aanbod.

Net als bij andere providers kunnen via Openmobile abonnementen met smartphones worden afgenomen. Het bedrijf gebruikt daarvoor het netwerk van T-Mobile.

Openmobile onderscheidt zich door klanten hun internetgebruik zelf te laten instellen. Zo is het mogelijk om Whatsapp en werkmail via de provider uit te schakelen na 22.00 uur. De berichten komen dan bijvoorbeeld pas weer om 09.00 uur de volgende ochtend binnen.

Voor kinderen kan bijvoorbeeld worden ingesteld dat direct na school Instagram en Youtube niet werken tot een uur of 20.00 's avonds zodat het huiswerk eerst af is. Als de app in de geblokkeerde periode toch wordt geopend, is alleen een leeg scherm te zien.

Om de apps te blokkeren wordt gekeken naar de handtekening van de app. Deze applicaties zullen dus ook niet via een wifi-verbinding werken. 

Websites blokkeren

Klanten hoeven alleen de simkaart in hun toestel te stoppen en kunnen dan via een online omgeving van Openmobile de instellingen voor bepaalde apps aanpassen. Ook sites kunnen worden uitgeschakeld. Zo is het mogelijk 18+-sites te blokkeren.

Volgens het bedrijf kunnen per gebruiker categorieën worden ingesteld die niet mogen worden bezocht. Vanaf volgende week is via de site van Openmobile een bepaalde site op te zoeken en is te zien in welke categorie die valt. Categorieën zijn bijvoorbeeld: extreem geweld, dating, gokken of drugs. 

Wie bepaalt welke websites onder welke categorie vallen, kon een woordvoerder niet direct zeggen. Zodra het bekend is zal dit bericht worden geüpdatet.

Abonnementen

De abonnementen die Openmobile aanbiedt kunnen worden gedeeld tussen verschillende gebruikers. Zo is het mogelijk 2, 5 of 10 GB voor 30, 45 of 60 euro per maand af te nemen. Per gebruiker komt er dan 15 euro bij en daarvoor krijgt die gebruiker onbeperkt bellen en sms'en aangeboden.

Een abonnement van 10 GB met drie klanten kost dus 105 euro per maand (60 euro voor de data en 15 euro per gebruiker).

Per gebruiker of apparaat kan ook worden ingesteld of de volledige internetsnelheid wordt doorgegeven. Het bedrijf stelt dat op een tablet soms niet altijd de volledige snelheid nodig is als die vooral gebruikt wordt om games op te spelen. 

Smartphones

Het aanbod smartphones van Openmobile is vrij gedateerd en beperkt. Van Apple is alleen de iPhone 5C verkrijgbaar en van LG alleen de G3. Er zijn in totaal vijf Samsung-smartphones verkrijgbaar, waarvan de de Galaxy A7 de nieuwste is. De Galaxy S6 en S6 Edge worden bijvoorbeeld niet aangeboden.

Bovendien moet voor de toestellen naast het abonnement een fors bedrag worden betaald dat rond of vaak zelfs boven de huidige aankoopprijs bij veel webwinkels ligt.