Dankzij een kwetsbaarheid in iOS is het mogelijk elke iPhone te laten vastlopen met een specifiek sms'je. Als de iPhone vergrendeld is, wordt de telefoon opnieuw opgestart zonder waarschuwing.

De eerste problemen doken dinsdagnacht (Nederlandse tijd) op. Op bijvoorbeeld Twitter wordt door veel gebruikers geklaagd dat zij het sms'je gehad hebben. 

Het is niet de eerste keer dat Apple met een dergelijk probleem komt en meestal is de kwetsbaarheid snel opgelost.

De zeer specifieke tekst bestaat uit een combinatie van woorden, letters en Arabische tekens. Per ongeluk een iPhone laten vastlopen is er dus niet bij. De tekst circuleert inmiddels over internet en kwaadwillende en grapjassen versturen de sms'jes dus bewust naar mensen.

Gevolgen

Wanneer het bewust bericht ontvangen is loopt de berichtenapp vast wanneer deze geopend wordt. Als de telefoon vergrendeld is als het sms'je binnenkomt, zal de iPhone opnieuw opstarten en is de berichtenapp vervolgens nog steeds niet te openen.

De kwetsbaarheid kan alleen worden misbruikt als het bericht van een andere iPhone afkomstig is. Momenteel lijken alle iPhones kwetsbaar te zijn voor de tekst.

Oplossing

Als het bericht eenmaal is ontvangen kan de verzender een ander berichtje sturen om de tekst omgedaan te maken. Ook kan de getroffen persoon zichzelf via Siri of vanaf een Mac een berichtje sturen om het probleem te herstellen.