iOS 9, de aankomende nieuwe versie van Apples mobiele besturingssysteem, biedt een uitgebreide integratie van de Force Touch. 

Dat meldt 9to5mac op basis van anonieme bronnen.

Force Touch detecteert de druk die een gebruiker op een aanraakgevoelig scherm uitoefent en kan daar verschillende acties aan verbinden. De techniek wordt al gebruikt in de Apple Watch en nieuwe Macbooks. 

Volgens eerdere geruchten gaat Apple ook de vermeende iPhone 6S uitrusten met zo'n drukgevoelige sensor. Daarvoor zou het de techniek in iOS 9 hebben geïntegreerd, om het besturingssysteem zo geschikt te maken voor drukgevoelige acties. 

Force Touch wordt volgens 9to5mac bijvoorbeeld gebruikt in een vernieuwde versies van Apples navigatie-app, in mediaspelers en in de kalenderapp. Apple zou reeds werken aan ondersteuning voor ontwikkelaars, zodat apps door derden ook Force Touch-acties aan hun apps kunnen toevoegen.

iMessage

Verder zou Apple de functionaliteit van zijn berichtenapp iMessage willen verbeteren. In iOS 9 kunnen gebruikers naar verluidt per persoon instellen of er een leesbevestiging zichtbaar is bij elkaars berichten. 

De nieuwe versie van iOS brengt volgens eerdere geruchten ook ondersteuning voor het tonen van twee apps naast elkaar op iPads. Verder zou veel van de focus tijdens de ontwikkeling op efficientië en prestatie hebben gelegen.