Google komt dit jaar naar verluidt met twee Nexus-smartphones die de nieuwe versie van Android moeten tentoonstellen.

Dat meldt althans Android Police op basis van een anonieme bron.

Google maakt samen met fabrikanten van smartphones en tablets elk jaar een Nexus-smartphone en regelmatig ook een Nexus-tablet. Deze apparaten zijn vaak relatief goedkoop en draaien op een kale versie van een nieuwe Android-variant.

Deze toestellen hebben dus geen softwareaanpassingen van de fabrikant zoals dat bij andere toestellen als de Galaxy S6, HTC One M9 of LG G4 wel het geval is.

Twee toestellen

Dit jaar zou Google voor het eerst twee Nexus-smartphones uit gaan brengen. LG zou aan een 5,2 inch-toestel werken met een Snapdragon 808-processor en een 2700 mAh-accu. LG maakte in 2013 al de Nexus 5.

De Chinese fabrikant Huawei zou voor het eerst een Nexus-toestel gaan maken. De smartphone moet een 5,7 inch-scherm krijgen met een Snapdragon 810-processor en een 3500 mAh-accu. Daarmee lijkt het toestel met de codenaam Bullhead een iets kleinere opvolger van de Motorola Nexus 6 die die vorig jaar uitkwam.

Android M

De toestellen zouden in oktober uit moeten komen en draaien dan op het nieuwe Android M. Deze nieuwe variant van het besturingssysteem wordt hoogstwaarschijnlijk donderdag aangekondigd tijdens de Google I/O-conferentie.

Volgens Android Police zal er dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen Nexus-tablet uitkomen. Vorig jaar kwam er nog de Nexus 9 uit van HTC, de eerste tablet van dat bedrijf in jaren.

NU.nl zal donderdag 28 mei vanaf 18.00 uur live videoverslag doen van alle aankondigingen van Google I/O. U kunt uw vragen alvast insturen via NUjij of via Twitter met de hashtag #NUlive.