Android M, de nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem die waarschijnlijk later deze week wordt aangekondigd, zal zich vooral richten op het verbeteren van de accuduur van smartphones.

Dat meldt althans Android Police op basis van een anonieme bron die eerder juist informatie overhandigde.

Volgens de bron zal Google bij Android M inzetten op het besparen van energie zodat de accu van smartphones langer meegaat.

Het bedrijf zou de teams achter zijn eigen apps, zoals Maps, de Play Store en Gmail, aanmoedigen zo min mogelijk de locatie van een gebruiker op te vragen, de belasting van het werkgeheugen te verlagen en de activiteit op de achtergrond, als de telefoon niet aan de lader ligt of als het scherm uitstaat, nog verder te beperken.

Hoe deze veranderingen in de apps van Google zelf zich zullen vertalen naar het besturingssysteem Android en apps van derden is niet bekend.

Augustus

Google zal donderdag 28 mei naar verwachting Android M en andere nieuwe producten en diensten uit de doeken doen tijdens de ontwikkelaarsconferentie Google I/O.

Volgens Android Police zal Android M uiteindelijk in augustus of iets daarna moeten verschijnen op de eerste toestellen. Fabrikanten als Samsung, HTC en Sony moeten vervolgens hun eigen softwarelagen nog aanpassen en de verschillende toestellen updaten. Dat kan dan weer een paar maanden duren.

Preview

Net als bij voorganger Android Lollipop zal Android M volgens de bron een ontwikkelaarspreview krijgen zodat ontwikkelaars van apps eerder aan de slag kunnen met de nieuwe versie en hun applicaties daarop aan kunnen passen.

NU.nl zal donderdag 28 mei vanaf 18.00 uur live videoverslag doen van alle aankondigingen van Google. U kunt uw vragen alvast insturen via NUjij of via Twitter met de hashtag #NUlive.