T-Mobile biedt het snelste 4G-netwerk van Nederland. Wel heeft de provider in de minste gebieden dekking en gebruikt het een andere techologie.

Dat blijkt uit tests van Ookla Speedtest, een app (Android, iOS, Windows Phone) waarmee consumenten zelf de snelheid van hun internet kunnen meten.

Onder meer T-Mobile neemt data af bij Ookla en maakte de resultaten dinsdag bekend. KPN zegt zich te herkennen in de snelheid die over de provider wordt vermeld. Ook Vodafone vertrouwt de resultaten van Ookla.

Eerder onderzoek van Opensignal, dat kijkt naar de dekking en snelheid van providers wereldwijd, bevestigt bovendien dat T-Mobile het snelste 4G-netwerk van Nederland heeft.

37,5 Mbps

Uit 84.000 tests met Ookla in gebieden waar zowel KPN, Vodafone als T-Mobile 4G aanbieden in het eerste kwartaal van 2015, blijkt dat T-Mobile een gemiddelde snelheid van 37,5 Mbps haalt. Vodafone volgt op de tweede plaats met 26,3 Mbps en KPN sluit de rij met 21 Mbps.

Ook qua uploadsnelheid loopt T-Mobile (17,3 Mbps) volgens Ookla voor op Vodafone (13,4 Mbps) en KPN (8,3 Mbps).

Andere strategie

KPN laat in een reactie aan NU.nl weten dat de strategie van T-Mobile en KPN heel anders is. Dat zou het verschil in de huidige snelheid verklaren. "We hebben ervoor gekozen snel een landelijk dekking 4G-netwerk neer te leggen", aldus een woordvoerder. "En op drukke punten zijn we dat netwerk aan het verbeteren door capaciteit uit te breiden."

Met het uitbreiden van de capaciteit moet de snelheid uiteindelijk ook omhoog gaan. "We zijn nog lang niet klaar met het uitbreiden van ons netwerk", aldus KPN.

Landelijke dekking

KPN bereikte in april 2014 als eerste Nederlandse provider landelijke 4G-dekking. Vodafone biedt 4G sinds september 2014 landelijk aan. T-Mobile verwacht pas in oktober 2015 4G aan te kunnen bieden aan 95 procent van de inwoners van Nederland.

T-Mobile gebruikt overigens ook een andere technologie. Zo zet het meer masten neer per vierkante kilometer en gebruikt over het algemeen hogere frequenties. Deze hogere frequenties hebben minder bereik, maar met meer masten heeft T-Mobile naar eigen zeggen betere dekking in drukke gebieden.  

Klein verschil

Vodafone stelt dan ook dat de test appels met peren vergelijken is. "Bovendien vinden we snelheid slechts één onderdeel van de algehele netwerkervaring. We vinden dat 4G overal moet worden aangeboden." Volgens Vodafone is er bovendien amper verschil te merken tussen 26 en 37 Mbps. "Tussen de 5 en 10 Mbps is voor vrijwel alle taken voldoende."

Vodafone gebruikt zelf ook data van Ookla en stelt dat als gekeken wordt naar de snelheid over zowel het 2G-, 3G- als 4G-netwerk Vodafone juist het snelste is. Uit de tests van Ookla blijkt verder dat Vodafone qua snelheid vooral piekt in grote steden terwijl KPN stabieler is in heel Nederland.