De Russische overheid wil een eigen besturingssysteem op de markt brengen om zo het marktaandeel van iOS en Android in het land in te dammen. Als het aan Rusland ligt, wordt het ook populair in Brazilië, India, China en Zuid-Afrika.

Dat meldt de Russische minister van Communicatie en Massamedia Nikolai Nikiforo tegenover de Russische financiële krant RBC, bericht The Guardian.

Het besturingssysteem wordt gebouwd door het Finse Sailfish van Jolla, een alternatief voor Android. Momenteel heeft Sailfish in Rusland volgens analisten een marktaandeel van 0,5 procent.

Nikiforo wil dat het totale marktaandeel van buitenlandse besturingsystemen in 2025 minder dan 50 procent bedraagt. Dat zou een terugloop voor iOS, Android, Windows en Blackberry betekenen. Analisten van Gartner schatten dat Android een marktaandeel van 81 procent heeft, terwijl Apple met iOS vijftien procent van de Russische markt in handen heeft.

De Russische minister sprak al met Jolla over de plannen. Na afloop tweette Nikiforo dat Jolla "een Fins-Russisch-Chinees-bedrijf creëert" dat uit kan groeien naar India, Brazilië en Zuid-Afrika. Dit zijn de zogeheten BRICS-landen (waar Finland niet bijhoort), een groep van opkomende economieën.

Eigen hardware

Daarnaast werkt een Russisch bedrijf aan eigen processoren die moeten gaan concurreren met grote chipmakers Intel en AMD. MCST is zo'n Russisch bedrijf dat recentelijk met een eigen processor kwam, maar zou qua techniek behoorlijk achterlopen op die in westerse chips.