De boete van 930 miljoen dollar die een Amerikaanse rechter in 2012 aan Samsung oplegde voor het schenden van Apple-patenten, moet worden bijgesteld.

Dat oordeelde een rechter maandag in hoger beroep, melden zowel Reuters als Bloomberg.

De rechter gaat mee met de claim van Apple dat Samsung enkele zogeheten designpatenten heeft geschonden. De claim van Apple dat ook zijn zogeheten 'trade dress' is aangetast, werd echter verworpen in het hoger beroep.

De trade dress omvat kenmerken die een product herkenbaar maken als afkomstig van een bepaald merk, zoals waaronder het uiterlijk en de verpakking.

Aan het schenden van dat copyright was een boete van 382 miljoen dollar verbonden, die nu moet worden herzien. De rechter kende in het hoger beroep geen bescherming toe aan de trade dress van Apple. De boete valt daarom naar alle waarschijnlijkheid lager uit. 

De patentzaken tussen Apple en Samsung in de Verenigde Staten zijn de enige die nog lopen. De bedrijven besloten afgelopen augustus alle rechtszaken in andere landen te beëindigen.

De Amerikaanse zaak waarover vandaag een uitspraak werd gedaan, heeft betrekking op een aantal inmiddels verouderde apparaten van Samsung, waaronder de Galaxy S, S II, Tab en Tab 10.1. Het ontwerp van die mobiele apparaten zou zijn gekopieerd van Apple.