T-Mobile heeft het aantal klanten voor het tiende kwartaal op rij zien afnemen. Ook de omzet kreeg in het eerste kwartaal van 2015 een flinke klap.

Dat blijkt uit de eerstekwartaalcijfers van de Nederlandse provider.

Het aantal klanten kwam in de eerste drie maanden van dit jaar uit op 3,83 miljoen in vergelijking met 4,343 miljoen klanten een jaar geleden.

Dat is een fikse daling van ruim 500.000 klanten. Die daling is echter deels te verklaren door de verkoop van dochterprovider Simpel. Daardoor verloor T-Mobile 226.000 klanten.

Ontevreden

In vergelijking met het vorige kwartaal nam het aantal klanten af met 70.000. Het is het tiende kwartaal op rij dat T-Mobile het aantal klanten kwartaal op kwartaal ziet afnemen. In het derde kwartaal van 2012, tweeëneenhalf jaar geleden, had T-Mobile nog 4,76 miljoen klanten.

T-Mobile laat in een persbericht weten zelf vooral ontevreden te zijn over het verlies van 12.000 abonnees. De overige daling van het aantal klanten vindt plaats in het prepaidsegment.

Het bedrijf wil de negatieve trend ombuigen met investeringen in het 4G-netwerk, persoonlijke diensten, nieuwe producten en de focus op de budget- en zakelijke markt.

Omzetdaling

Ook de omzet daalde in het eerste kwartaal en kwam uit op 346 miljoen euro, 12 procent minder dan een jaar geleden. Dat komt volgens T-Mobile vooral vanwege de verkoop van Simpel en de beëindiging van de samenwerking met MTV Mobile en Bliep.

Zonder die negatieve factoren daalde de omzet alsnog met 6 procent. T-Mobile wijt dat aan de prijsdruk als gevolg van de toenemende concurrentie op de Nederlandse markt.   

De EBITDA (brutowinst) daalde van 148 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2014 naar 133 miljoen nu (-10,1 procent).

T-Mobile zal de uitrol van 4G zoals eerder aangekondigd in oktober 2015 afronden. Dan is het netwerk van sneller mobiel internet landelijk dekkend. Momenteel gebruiken al ruim 1 miljoen klanten 4G. Het datagebruik steeg in een jaar tijd dan ook met 53 procent.