Op 9 september introduceert Apple hoogstwaarschijnlijk zijn nieuwe iPhones: de iPhone 6S en de iPhone 6S Plus. NU.nl zet op een rij wat er volgens de geruchten allemaal gaat veranderen.

1. Het ontwerp blijft gelijk

Vorig jaar introduceerde Apple een nieuw ontwerp bij de iPhone 6. Bovendien ging het schermformaat toen omhoog van 4 naar 4,7 inch. De iPhone 6 Plus kreeg zelfs een 5,5 inch-scherm. Aan het formaat en het ontwerp verandert dit jaar waarschijnlijk niets zoals gebruikelijk bij de S-update van Apple. Wel zou Apple een nieuwe kleur toevoegen: roségoud.

2. Sterkere behuizing

De behuizing wordt dit jaar gemaakt van een ander materiaal. De nieuwe iPhones zouden van een behuizing hebben van een veel sterker soort aluminium. Apple gaat naar verluidt het zogeheten 7000 series aluminium gebruiken dat ook bij de Apple Watch is toegepast.

Dit aluminium is 60 procent sterker en is gelegerd met zink. Het materiaal wordt onder meer gebruikt in wedstrijdfietsen. Het nieuwe aluminium zorgt ervoor dat de iPhones naar verwachting 0,2 millimeter dikker worden. 

3. Toch een saffierscherm

Vorig jaar kregen de iPhones geen saffierscherm door productieproblemen. Dit jaar zouden de iPhones wel worden uitgerust met het sterkere soort glas. Naar verwachting zal in ieder geval de iPhone 6S Plus saffierglas gebruiken waardoor het scherm minder snel moet krassen. Saffier wordt al gebruikt bij een aantal Apple Watch-modellen.

4. De introductie van Force Touch

De iPhone 6S en 6S Plus zullen ook een schermtechnologie van de Apple Watch overnemen: Force Touch. Dankzij deze technologie wordt het scherm drukgevoelig. De iPhone kan dan voelen hoe hard er op het scherm getikt wordt. 

Harder drukken zou dan gebruikt kunnen worden als een soort rechtermuisklik. Het huidige iPhone-scherm kan alleen meten hoe lang er gedrukt wordt, niet hoe hard.

5. Betere camera's

Voor het eerst in vier jaar zou de iPhone 6S een camera krijgen met een hoger aantal megapixels: 12 in plaats van 8. Daarnaast wordt een nieuwe beeldprocessor gebruikt die zorgt dat de fotokwaliteit door de hogere resolutie niet achteruit gaat.

De selfiecamera zou ook betere foto's moeten maken en uitgerust worden met een flitser. Daarnaast kunnen met de achterste camera vanaf dit jaar waarschijnlijk 4K-video's gemaakt worden in de hogere ultra hd-resolutie (3840 x 2160 pixels)

6. Overige specificaties en software

Uiteraard gebruikt Apple weer een nieuwe processor in de iPhone 6S en 6S Plus. Het zou gaan om de A9-chip die geproduceerd wordt door Samsung. Het werkgeheugen zou omhoog gaan van 1 GB naar 2 GB. 

De nieuwe iPhones zullen bovendien direct draaien op iOS 9 dat moet zorgen voor een langere accuduur. De update is teruggebracht in bestandsgrootte na problemen met de update naar iOS 8 vorig jaar. Ook zal een aantal Apple-apps geüpdatet worden.

7. Deze maand te koop

Na de aankondiging op 9 september zal Apple mogelijk al voorbestellingen gaan accepteren op 11 september. Dat is dan waarschijnlijk in een beperkt aantal landen. De telefoon zal daar naar verwachting daadwerkelijk verkocht gaan worden vanaf 18 september. Of Nederland bij de eerste landen hoort, is altijd even afwachten. De tweede ronde landen volgt vaak een paar weken later.

8. (Nog) geen kleinere iPhone 6C

Er gaan al maanden hardnekkige geruchten over de iPhone 6C. Het kleinere 4 inch-toestel zou de 5C uit 2013 opvolgen. Inmiddels lijkt zeker dat de 6C Niet tijdens het septemberevenement aangekondigd zal worden. Volgens recente geruchten komt de derde nieuwe iPhone van het jaar pas in oktober of november uit.

Lees meer achtergrondverhalen in NUweekend