De iPhone 6S zal dit jaar beschikbaar zijn in een nieuwe kleur en er wordt wederom gekeken naar een saffieren scherm.

Dat stelt althans analist Ming-Chi Kuo van KGI in Aziatische media. Hij heeft in het verleden regelmatig correcte informatie over onaangekondigde Apple-producten in handen gehad.

Er gaan al langer geruchten dat de iPhone 6S en 6S Plus, die in september verwacht worden, een drukgevoelig scherm krijgen. KGI bevestigt dat nu en stelt dat het een van de belangrijkste veranderingen in de nieuwe iPhones wordt.

Het scherm zou net als bij de Apple Watch kunnen voelen of een gebruiker hard of zacht drukt en zo verschillende functionaliteiten aan verschillende drukniveaus kunnen toedichten. Er verschenen ook berichten dat het nieuwe scherm alleen voor de 6S Plus gebruikt zou worden, maar KGI spreekt dat nu tegen.

Kleine iPhone

Ook stelt het analistenbureau dat er geen kleinere iPhone uit zal worden gebracht. Daarover verschenen eerder berichten en er dook zelfs een foto op. Het is volgens KGI nog onduidelijk of er een nieuwe iPhone van 4 inch komt, maar dat zal in ieder geval niet dit jaar zo zijn.

Apple rustte de iPhone 6 vorig jaar voor het eerst uit met een groter 4,7 inch-scherm en bracht toen ook voor het eerst een phablet van 5,5 inch uit. Die maten blijven dit jaar gelijk. We komt de iPhone volgens KGI waarschijnlijk beschikbaar in de kleur roségoud, net als bij de Apple Watch.

Het bedrijf bevestigt verder berichten over de komst van de nieuwe A9-chip en een 12 megapixel-camera. De huidige iPhones gebruiken al jaren een 8 megapixel-camera.

Saffierscherm

Volgens de analisten wordt er ook vooruitgang geboekt bij de productie van saffierschermen. Dat extra sterke materiaal zou vorig jaar in de iPhone 6 gebruikt worden, maar de saffierleverancier van Apple ging ondanks velen miljoenen aan investeringen failliet waardoor de iPhone 6 en 6 Plus een 'normaal' scherm kregen.

De iPhone 6S Plus krijgt dit jaar mogelijk alsnog een saffierscherm. Er is ook nog een kans dat er een speciale editie met saffier uitkomt. De productie van de nieuwe iPhones zou in juni worden opgestart waardoor het bedrijf naar verluidt in september klaar moet zijn voor de lancering.