iOS blijft met een marktaandeel van 72 procent het dominante mobiele besturingssysteem op de zakelijke markt. Android staat met ruim een kwart op de tweede plaats.

Dat meldt Good Technology.

Het beveiligingsbedrijf meet de populariteit van de mobiele besturingssystemen aan de hand van zijn ruim zesduizend klanten in 189 landen. Het gaat daarbij om de activering van nieuwe toestellen.

Volgens het bedrijf leverde iOS afgelopen kwartaal een procent marktaandeel in aan Android. Daarmee groeide Android van 25 naar 26 procent, en daalde het zakelijke marktaandeel van iOS van 73 naar 72 procent. De 1 procent marktaandeel van Windows Phone blijft onveranderd.

Apple en Samsung

Tot het derde kwartaal van 2014 leverde iOS elk kwartaal wat marktaandeel in, tot de introductie van de grotere iPhone 6 een 6 Plus. De iPhone 6 was in het eerste kwartaal van 2014 volgens Good Technology met 26 procent van de activeringen het populairste toestel op de zakelijke markt.

Van de 30 populairste smartphones op de zakelijke markt zijn er 28 van Apple of Samsung. Het populairste zakelijke Android-toestel in de beginmaanden van 2014 was de Samsung Galaxy S5.

Android bij tech-bedrijven

Volgens Good Technology is Android veel populairder onder technologie- en energiebedrijven. Daar behaalde Android afgelopen kwartaal respectievelijk 47 en 44 procent marktaandeel.

In meer gereguleerde sectoren was iOS veel groter. Bij financiële dienstverleners lag het iOS-aandeel op 76 procent, bij de publieke sector op 80 procent en op de educatieve markt op 83 procent.

Op tablets is iOS met 81 procent nog steeds de grootste, maar het levert wel fors in. Een jaar geleden had het systeem nog 92 procent zakelijk marktaandeel. Android-tablets behaalden afgelopen kwartaal 15 procent, Windows-tablets 4 procent.