Android M, de nieuwe versie van het populaire mobiele besturingssysteem, zal gebruikers de mogelijkheid geven zelf te kiezen tot welke gegevens een app toegang krijgt.

Dat meldt het doorgaans goed ingelichte Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

In de nieuwe nog onaangekondigde versie van Android zouden gebruikers bij het downloaden van een applicatie uit Google Play niet alleen meer te zien krijgen welke bevoegdheden een app allemaal wil krijgen, ze mogen ook zelf kiezen wat wel en niet wordt toegestaan.

Zo zou een bepaalde app wel toegang kunnen krijgen tot de locatie van de gebruiker, maar niet tot zijn foto’s en contacten, ook als daar wel om gevraagd wordt. Momenteel kan een Android-gebruiker alleen kiezen de app wel of niet te downloaden. Als de app wel gedownload wordt, wordt automatisch ingestemd met alle eisen van de applicatie.

iOS heeft al langer een uitgebreidere keuzemogelijkheid voor de toegang van apps. Android versimpelde de vermelding van de bevoegdheden wel al de afgelopen tijd.

De nieuwe versie van het besturingssysteem van Google gaat schuil onder de codenaam Android M en wordt naar verwachting tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O op 28 mei uit de doeken gedaan.