De Europese Commissie heeft geen onderzoek ingesteld naar het vermeende machtsmisbruik van chipfabrikant Qualcomm via de patenten die het aan andere bedrijven licenseert.

Dat meldt een anonieme bron die bekend is met de kwestie aan Reuters.

Daarmee weerspreekt hij de berichtgeving dat de Europese Commissie Qualcomm om die reden in het vizier zou hebben. De EU doet volgens de bron enkel onderzoek naar mogelijke oneerlijke concurrentie via kortingen die Qualcomm afnemers van zijn chips zou aanbieden.

De chipmaker wordt wel door de Zuid-Koreaanse mededingingswaakhond onderzocht in verband met machtsmisbruik via de patenten die het aan andere bedrijven licenseert. Het bedrijf zou hen te hoge licentiekosten voor noodzakelijke patenten opleggen.

Eerder dit jaar werd Qualcomm al door China beboet vanwege machtsmisbruik. Het bedrijf moet een boete van 6,088 miljard Chinese yuan betalen, omgerekend 870 miljoen euro.

Het bedrijf kwam de afgelopen maanden meermaals negatief in het nieuws vanwege geruchten over overhittingsproblemen bij zijn Snapdragon 810-chip. Samsung, een van Qualcomms grootste klanten, zou om die reden bij de Galaxy S6 voor een eigen chip hebben gekozen.