Eén op de vijf Nederlanders heeft een smartphone met gebreken. Het meest voorkomende probleem is een kapot scherm: bijna één op de tien Nederlandse smartphonegebruikers heeft een barst in zijn of haar scherm. 

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder 1.013 Nederlandse consumenten.

Andere veel genoemde problemen zijn batterijen die snel op raken (39 procent van de kapotte smartphones) en knoppen die het niet meer goed doen (8 procent). 

In de afgelopen drie jaar heeft bijna een kwart van de smartphonegebruikers schade gehad aan hun telefoon. Een kwart van hen besloot het toestel vervolgens te vervangen. Zo'n veertig procent besloot om het toestel niet te vervangen of te repararen omdat de telefoon nog te gebruiken was. 

Jongeren hebben vaker problemen met hun smartphone dan ouderen. Eén op de drie 18 tot 24-jarigen heeft een smartphone met kuren. Tussen de 25 en 45 jaar oud is dat ongeveer drie op de tien, boven de 45 jaar oud is dat nog maar één op de tien. 

Eén op de tien smartphones is tweedehands. Vrouwen en mannen tussen de achttien en vierendertig jaar oud kiezen over het algemeen vaker voor een tweedehandstoestel.