Google heeft woensdagavond het schema voor zijn ontwikkelaarsconferentie Google I/O online gezet. Deze onthullingen kunnen uit de krochten van het schema worden opgemaakt.

1. Android M

Google onthult niet elk jaar een grote nieuwe versie van Android, maar lijkt dat dit jaar wel te gaan doen. In het schema werd bij een van de vele sessies kort gesproken van Android M. Google verwijderde dat snel, maar nog net te laat.

Bovendien is er een sessie met de titel 'What’s new in Android'. Die wordt vaak alleen gehouden na een grote aankondiging.

Android M is waarschijnlijk een codenaam. Het huidige Android Lollipop (5.0) ging ook schuil onder de naam Android L. Aangezien alle Android-versies vernoemd zijn naar zoetigheid liggen de namen Marshmallow, Macaron, Mars of Milky Way voor de hand.

2. Nieuwe Chromecast

De kleine hdmi-dongel Chromecast die een domme tv slim kan maken, won het afgelopen jaar fors aan populariteit en Google gaf eerder al toe aan een nieuwe versie te werken. Tijdens I/O worden opvallend veel sessies gehouden rond gaming en de Chromecast.

Al deze sessies richtten zich op de samenwerking tussen het kleine smartphonescherm en het grote tv-scherm, of spreken van het gebruik van een smartphone als controller voor een game op de tv.

3. Nieuwe wearables

In de omschrijving van een sessie van de afdeling Advanced Technology and Projects wordt gesproken over "wearables die je van je sokken zullen blazen". En Google voegt nog toe dat dit letterlijk bedoeld wordt. Mogelijk komt Google dus met een soort slimme sokken.

“Ons doel is de spanning weg te nemen tussen het kleinere schermformaat dat nodig is om elektronica draagbaar te maken en de mogelijkheid om er uitgebreid interactie mee te kunnen hebben. We houden ervan nieuwe dingen te bouwen, soms zelfs ogenschijnlijk onmogelijke dingen."

4. Spraakbesturing

Hoogstwaarschijnlijk introduceert Google eind mei nieuwe ontwikkeltools waarmee ontwikkelaars hun apps in één klap helemaal met spraak kunnen laten besturen. In een sessie tijdens de I/O-conferentie belooft Google daar meer over te vertellen. Het is onbekend of deze uitgebreidere spraakbesturing onderdeel is van Android M of ook werkt in oudere versies.

5. Android Auto

Google organiseert diverse sessies rond Android Auto. De software om auto’s te koppelen aan smartphones en ze zo 'slimmer' te maken, werd vorig jaar geïntroduceerd en zal dit jaar zijn weg naar de eerste auto’s vinden. Nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelaars liggen voor de hand. In een van de sessies geeft Google de deelnemers een update over de ontwikkelkit van Android Auto en hoe telefoonapps eenvoudig in de auto kunnen gaan werken.

6. Android voor zakelijk gebruik

Android for Work bestaat al een tijdje en moet het besturingssysteem geschikter maken voor zakelijk gebruik. Op dit gebied wordt eind mei een update verwacht.

In een sessie-omschrijving stelt Google dat de nieuwe versie van Android for Work het besturingssysteem naar allerlei verschillende werkomgevingen zal brengen. Momenteel voldoet Android for Work nog niet aan de strengste beveiligingseisen, mogelijk komt daar verandering in.

7. Nearby

Er gaan al sinds vorig jaar geruchten over een geheimzinnige functie met de naam Nearby voor Android-apparaten. Nearby moet een smartphone draadloos laten communiceren met mensen, plekken en andere apparaten die in de buurt zijn. Waar dit precies voor gebruikt gaat worden is onbekend, maar Nearby duikt wel op in het schema van Google I/O.

8. Virtual reality

Vorig jaar onthulde Google tijdens de conferentie de kartonnen virtual reality-bril Cardboard. Met een smartphone en Cardboard ontstaat een laagdrempelige vr-bril. Onlangs kondigde Google nog een keurmerk aan voor soortgelijke kartonnen brillen.

Een speciale sessie tijdens de toekomstige versie van Google I/O gaat dieper in op virtual reality en hoe het ons leven kan veranderen.

9. Nest-update

Vorig jaar nam Google het bedrijf Nest, dat verantwoordelijk is voor de gelijknamige slimme thermostaat, over voor 3,2 miljard dollar. Sindsdien is het Works with Nest-programma gelanceerd om meer apparaten en apps met de thermostaat te laten functioneren. Van dit programma wordt eind mei een update verwacht met nieuwe informatie over Works with Nest. "Werk met ons samen om van deze visie een realiteit te maken", aldus Google.

Google I/O begint op 28 mei in San Francisco met een keynote van het bedrijf waarin de meeste onthullingen direct zullen worden gedaan. De presentatie begint om 18.00 uur Nederlandse tijd. De dagen daarna zullen sessies worden gehouden die dieper ingaan op nieuwe producten en diensten.