Android 5.0, ook wel Lollipop genoemd, staat inmiddels op bijna tien procent van alle Android-smartphones.

Dat blijkt uit cijfers die Google afgelopen week verzamelde.

Android 5.0 en 5.1, de meest recente grote update voor het mobiele besturingssysteem, zijn goed voor respectievelijk 9 en 0,7 procent en komen zo samen uit op 9,7 procent. Begin april was dit slechts 5,4 procent.

De snelheid van de opmars is grotendeels afhankelijk van telefoonfabrikanten en telecomproviders. Zij zijn verantwoordelijk voor de uitrol, maar voegen er vaak eerst nog een eigen schil aan toe of maken enkele aanpassingen.

Hierdoor laat de daadwerkelijke uitrol bij bepaalde populaire toestellen nog altijd op zich wachten, ondanks dat Android 5.0 al sinds november vorig jaar beschikbaar is.

Android 4.4

Het grootste gedeelte van Android-smartphones draait daarom nog steeds op versie 4.4, Kitkat. Die versie staat op 39,8 procent van de toestellen. Daarna volgt Jelly Bean 4.2 met 18,1 procent en 4.1, dat nog goed is voor 15,6 procent.

Froyo, oftewel Android 2.2, staat nog maar op 0,3 procent van Android-telefoons. Oudere versies van het besturingssysteem worden niet meer gemeten, maar zouden volgens Google opgeteld niet meer dan 1 procent marktaandeel hebben.

iOS

iOS 8, de meest recente versie van Apples concurrerende mobiele besturingssysteem, staat inmiddels op 81 procent van alle iOS-apparaten.

iOS 8 verscheen echter twee maanden eerder dan Android 5.0 en Apple kan als telefoonfabrikant zelf de update gelijktijdig voor alle ondersteunde toestellen beschikbaar maken.

Wat is er nieuw in Android Lollipop?