Samsung heeft afgelopen kwartaal fors minder aan smartphones verdiend, en ziet zijn winst daarom een duik van 39 procent nemen ten opzichte van vorig jaar.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het Zuid-Koreaanse bedrijf woensdagnacht presenteerde (pdf).

De omzet van Samsung lag in de eerste drie maanden van 2015 op 47,1 biljoen won (40,2 miljard euro), een daling van 12 procent ten opzichte van vorig jaar maar iets meer dan in het vierde kwartaal van 2014.

De nettowinst nam met 4,63 biljoen won (3,9 miljard euro) een forse duik van 39 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2014. Toen verdiende Samsung nog 7,6 biljoen won (6,48 miljard euro). De cijfers vallen lager uit dan analisten hadden voorspeld.

Smartphones

De mobiele tak van Samsung blijft slecht presteren. Afgelopen drie maanden zorgde de divisie voor 2,74 biljoen won (2,33 miljard euro) winst, waar dat vorig jaar nog 6,43 biljoen won (5,48 miljard euro) was.

Wel is de winst uit de mobiele tak hoger dan de in de voorgaande twee kwartalen, toen de winst omgerekend onder de 2 miljard dollar bleef steken. De toenemende winst is volgens Samsung vooral te wijten aan telefoons in het lage en middensegment.

Samsung maakt de precieze verkoopcijfers van zijn mobiele tak nooit bekend. Analisten denken dat Samsung afgelopen kwartaal 81 miljoen smartphones heeft verkocht, nog altijd meer dan de 61 miljoen iPhones die concurrent Apple de afgelopen drie maanden verkocht. Het gaat daarbij wel overwegend over Samsung-telefoons buiten het high-end-segment.

Galaxy S6 en Edge

Samsung verwacht in het tweede kwartaal van 2015 een verdere stijging van zijn mobiele winst, door het verschijnen van de nieuwe Galaxy S6 en Galaxy Edge. Die toestellen kwamen in april op de markt en zijn in deze cijfers nog niet terug te zien.

Wel verwacht Samsung dat zijn mobiele winst in het tweede kwartaal gedrukt zal worden door toenemende marketingkosten, en afnemende verkopen van het lage en middensegment smartphones.

Bekijk onze review van de Galaxy S6 en onze review van de Galaxy S6 Edge